Ιράν: «Ηλίθιες» οι νέες αμερικανικές κυρώσεις

Ιράν: «Ηλίθιες» οι νέες αμερικανικές κυρώσεις

Τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και τους στενούς συνεργάτες του έβαλε στο στόχαστρο ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας νέο κύκλο κυρώσεων εναντίον τους.

Εμ συνεχίζει και δη ενισχύει την τιμωρητική στάση απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, εμ ζητά διάλογο με τους αξιωματούχους της χώρας, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Αποτέλεσμα; Να δεχθεί – εμμέσως – τα θυμωμένα, ενδεχομένως και ειρωνικά, σχόλια του Ιρανού ομολόγου του, Χασάν Ρουχανί.

«Εξωφρενικές και ηλίθιες» χαρακτήρισε τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Χαμενεΐ και του υπουργού Εξωτερικών, Ζαβάντ Ζαρίφ, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, την περασμένη Τρίτη, ο πρόεδρος του Ιράν και συμπλήρωσε: «Επιβάλλει ποινές στον υπουργό Εξωτερικών και ταυτόχρονα υποβάλλει αίτημα για την έναρξη συνομιλιών; [Ο Λευκός Οίκος] πάσχει από νοητική υστέρηση».

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας προέβη σε ανάλογη δήλωση μέσω Twitter: «H επιβολή περιττών κυρώσεων στον ανώτατο άρχοντα του Ιράν και τον επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας κλείνει μόνιμα τη διπλωματική οδό. Το απελπισμένο επιτελείο του Τραμπ καταστρέφει τους εδραιωμένους διεθνείς μηχανισμούς διατήρησης της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας».

Ο νέος κύκλος οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν έρχεται στον απόηχο της κατάρριψης ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τον ιρανικό στρατό και των επιθέσεων εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων που έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη, η οποία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αργότερα ότι διέταξε αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν, αλλά τελευταία στιγμή την ακύρωσε, «επειδή θα σκοτώνονταν 150 άνθρωποι». Επέστρεψε στη «λύση» των οικονομικών κυρώσεων με στόχο την επιβολή περαιτέρω πίεσης στην οικονομία του Ιράν. Μόνιμη επιχειρηματολογία των ΗΠΑ είναι ότι στόχος της τιμωρητικής πολιτικής τους είναι η αποτροπή της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter