Ιράν – Ισραήλ: Τράβηξαν τη σκανδάλη του τρόμου – «Θολό τοπίο» το μέλλον της αντιπαράθεσης

Ιράν – Ισραήλ: Τράβηξαν τη σκανδάλη του τρόμου – «Θολό τοπίο» το μέλλον της αντιπαράθεσης

«Θολό τοπίο» το μέλλον της αντιπαράθεσης Ιράν – Ισραήλ με φόβους για νέα ανάφλεξη

Ο φαύλος κύκλος του τρόμου με την ανταλλαγή αντιποίνων ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ φουντώνει τις ανησυχίες για έναν περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή με ανυπολόγιστες συνέπειες. Το ομιχλώδες τοπίο που περιβάλλει τις σχέσεις Ιράν και Ισραήλ εγείρει φόβους για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς πλέον έχουν αλλάξει οι άγραφοι κανόνες στον «σκιώδη πόλεμο» μεταξύ των δύο χωρών που μαίνεται εδώ και δεκαετίες. Την ίδια στιγμή η σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και η περιοχή βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανθρωπιστική κρίση, ενώ φουντώνουν οι ανησυχίες για εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα.

Υστερα από μια ταραχώδη εβδομάδα το Ισραήλ απάντησε τελικά στη «βροχή» πυραύλων και drones που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του το περασμένο Σαββατοκύριακο (να θυμίσουμε ότι όλα ξεκίνησαν μετά την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, που αποδόθηκε στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, IRGC). Στόχος του νέου ισραηλινού χτυπήματος ήταν το Ισφαχάν, μια ιστορική πόλη 350 χιλιόμετρα νότια της Τεχεράνης, που φιλοξενεί σειρά σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων και πυρηνικών. Ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ Ζοχάρ Παλτί είχε αφήσει άλλωστε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπουν στο στόχαστρο του Ισραήλ οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μολονότι το γεγονός δεν επιβεβαιώθηκε επισήμως, αξιωματούχοι τόσο του Ισραήλ όσο και των ΗΠΑ υποστηρίζουν ανωνύμως ότι πράγματι το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση πλήττοντας την αεροπορική βάση στο Ισφαχάν. Η Τεχεράνη ωστόσο δεν έκανε κανένα σχόλιο, με τον πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί να εκφωνεί ομιλία χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο περιστατικό. Μάλιστα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε, επικαλούμενο «καλά πληροφορημένες πηγές», πως δεν υπάρχει «καμιά πληροφορία για επίθεση από το εξωτερικό, μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν στο Ιράν».

Στόχος η Ράφα

Η μικρής κλίμακας απάντηση του Ισραήλ θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένδειξη ότι δεν θα σημειωθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Ωστόσο, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μια θεωρία είναι πάντως πως ο Mπενιαμίν Νετανιάχου έχει βάλει στον πάγο τα σκληρά αντίποινα εναντίον του Ιράν, ρίχνοντας το βάρος στην εδώ και καιρό εξαγγελθείσα στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα στη Γάζα. Ετσι, όσο πιο πολύ δείχνει να απομακρύνεται μια σκληρή απάντηση στην Τεχεράνη τόσο πιο κοντά εμφανίζεται το σενάριο εισβολής στη Ράφα, όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Σε αυτή την έκρυθμη κατάσταση οι ΗΠΑ έσπευσαν να δείξουν ότι κρατούν αποστάσεις από τις πράξεις του Ισραήλ, αναφέροντας στους υπουργούς των G7 κατά τη Σύνοδο Κορυφής που συγκλήθηκε στο Κάπρι της Ιταλίας ότι έλαβαν προειδοποίηση την τελευταία στιγμή για την επίθεση στο Ιράν και δεν υπήρξε καμία αμερικανική εμπλοκή. Το ανακοινωθέν των υπουργών προειδοποίησε για νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποφύγουν την κλιμάκωση.

Ενταλμα κατά Νετανιάχου;

Εν τω μεταξύ, συγχρόνως με το ανοιχτό μέτωπο στη Γάζα και με το πινγκ πονγκ αντιποίνων ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ, πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού Channel 12 ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της χώρας φοβούνται ότι το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και ο αρμόδιος εισαγγελέας Καρίμ Χαν θα εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και άλλων αξιωματούχων του Ισραήλ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα, όπου ο αριθμός των νεκρών ανήλθε σε πάνω από 34.000 μέσα σε έξι μήνες.

O ίδιος ο Νετανιάχου ζήτησε από τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Ισραήλ, να παρέμβουν για να αποτρέψουν την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Μάλιστα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει αυτό το ζήτημα.

Με μια μικρής ισχύος επίθεση στο Ισφαχάν απάντησε το Τελ Αβίβ στα ιρανικά drones και τώρα στρέφει την προσοχή του στη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter