Iράν-κορονοϊός: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου ιρανικού εμβολίου

Iράν-κορονοϊός: Ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του πρώτου ιρανικού εμβολίου

Ξεκίνησαν σήμερα στο Ιράν οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου που έχει αναπτυχθεί στη χώρα κατά του κορονοϊού, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, θα βοηθήσει τη χώρα να νικήσει την πανδημία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις που εμποδίζουν το Ιράν να εισάγει εμβόλια.

Ο όμιλος Setad, που ελέγχεται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή του εμβολίου που ανέπτυξε μία από τις εταιρείες του, η Shifa Pharmed, ενδέχεται να φτάσει τις 12 εκατομμύρια δόσεις τον μήνα, έξι μήνες μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των κλινικών δοκιμών.

Οι πρώτοι εθελοντές που έλαβαν το εμβόλιο ήταν στελέχη του ομίλου και η κόρη του επικεφαλής του, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των Ιρανών σε αυτό.

“Το μήνυμα αυτής της ενέργειας είναι ότι δεν θεωρούμε ότι είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους ανθρώπους και φέραμε πρώτα τις οικογένειές μας να δοκιμάσουν το εμβόλιο”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Ιράν Σαΐντ Ναμακί.

Το Ιράν είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία covid-19 στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη καταγγέλλει ότι η ικανότητά της να αγοράσει εμβόλια περιορίζεται λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ μετά το 2018 όταν η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Ιράν είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έλαβε έγκριση από τις αμερικανικές αρχές να αγοράσει εμβόλια κατά του κορονοϊού μέσω της πρωτοβουλίας COVAX υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ερυθρά Ημισέληνος στο Ιράν έχει επίσης ανακοινώσει, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ότι σκοπεύει να εισάγει ένα κινεζικό εμβόλιο κατά της covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter