Ιράν: Σε απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης – Καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης

Ιράν: Σε απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης – Καταγγέλλει απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης

Η Ιρανή ακτιβίστρια και δημοσιογράφος που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2023, Ναργκίς Μοχαμάντι, ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή Εβίν, στην Τεχεράνη, όπου κρατείται για τον αγώνα της κατά της υποχρεωτικής κάλυψης του κεφαλιού με μαντήλα και της θανατικής ποινής στη χώρα.

Η είδηση της απεργίας πείνας έγινε γνωστή από τους εκπροσώπους της καμπάνιας Free Narges Mohammadi που γνωστοποίησαν ότι η 51χρονη ενημέρωσε την οικογένειά της ότι είχε αρχίσει να αρνείται φαγητό στη φυλακή πριν από αρκετές ώρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης στις οποίες υπόκειται και για την υποχρεωτική χρήση μαντήλας που επιβάλλεται στις γυναίκες στη φυλακή.

Τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της φυλακής είχαν αρνηθεί να μεταφέρουν την Μοχαμάντι, η οποία πάσχει από καρδιακά και πνευμονικά προβλήματα, σε νοσοκομείο έξω από τη φυλακή λόγω της άρνησής της να φορέσει χιτζάμπ. Στη συνέχεια νοσηλεύτηκε από ιατρική ομάδα στο κελί της όπου υποβλήθηκε σε υπερηχογράφημα καρδιάς. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της παραμένει σοβαρή και το ιατρικό προσωπικό έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για περαιτέρω αξονική τομογραφία πνεύμονα μαζί με άλλες εξετάσεις.

Η Ιρανή ακτιβίστρια βραβεύτηκε τον περασμένο Οκτώβριο, στον απόηχο των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμίνι, για «τον αγώνα της ενάντια στην καταπίεση των γυναικών στο Ιράν και την αδιάκοπη μάχη, με τεράστιο προσωπικό κόστος, για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους». Τα τελευταία 25 χρόνια φυλακίζεται συστηματικά για τις εκστρατείες ακτιβισμού της: επί του παρόντος εκτίει συνδυασμένη ποινή κάθειρξης 31 ετών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter