Ιράν: Σταματά την απεργία πείνας η Ναργκίς Μοχαμαντί

Ιράν: Σταματά την απεργία πείνας η Ναργκίς Μοχαμαντί

Σταματά την απεργία πείνας η Ναργκίς Μοχαμαντί, η ιρανή ακτιβίστρια και δημοσιογράφος, η οποία το 2023 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η απόφαση της είναι αποτέλεσμα του ότι κατάφερε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο χωρίς να αναγκαστεί να καλύψει το κεφάλι της

«Μεταφέρθηκα σήμερα από τη φυλακή στο νοσοκομείο χωρίς να φοράω την υποχρεωτική μαντίλα», έγραψε η Ναργκίς Μοχαμαντί στα αγγλικά στο Instagram.

Σημειώνεται, ότι η  Ναργκίς Μοχαμαντί ξεκίνησε την απεργία πείνας στις 6 Νοεμβρίου, καθώς η ίδια αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα, προκειμένου να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, έπειτα από την αναγκαία νοσηλεία της εξαιτίας των καρδιολογικών προβλημάτων, που έχει.

Μάλιστα, συγγενείς και φίλοι της, που την περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου κατά την άφιξη της, συνελήφθησαν για μικρό χρονικό διάστημα, αφού προηγουμένως πέρασαν από διαδικασία ανάκρισης και κατασχέθηκαν οι φωτογραφικές μηχανές τους.

«Η κυβέρνηση φοβόταν να με δουν χωρίς μαντίλα. Μέχρι την κατάργηση του χιτζάμπ, θα συνεχίσω να περπατώ ακάλυπτη και θα τρέμετε όταν βλέπετε γυναίκες χωρίς μαντίλα», δήλωσε η Μοχαμαντί.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η Μοχαμαντί τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους», όπως δήλωσε η επιτροπή. Σε μήνυμα που έστειλε από τη φυλακή,  για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το  βραβείο Νόμπελ Ειρήνης,  και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο τη διατήρηση και διαιώνιση μίας αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».

Η ίδια έχει συλληφθεί άλλες 13 φορές και έχει καταδικασθεί 5 φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 μαστιγιές. Φυλακίσθηκε  ξανά το 2021, ενώ,  είναι ένα από τα  κεντρικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», μιας εξέγερσης, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022, έπειτα από θάνατον της 22χρονης Μάχσα Αμίνι, η οποία ξυλοκοπήθηκε  από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη,  επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα,  που επιβάλλεται στις Ιρανές. Μετά τον θάνατο τις οι Ιρανές διαδήλωναν ενωμένες στους δρόμους   πετάγοντας τις μαντίλες και κόβοντας  τα μαλλιά τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter