Ιράν: Στη φυλακή ο θείος της Μαχσά Αμινί για υποστήριξη των διαδηλώσεων

Ιράν: Στη φυλακή ο θείος της Μαχσά Αμινί για υποστήριξη των διαδηλώσεων

Σε φυλάκιση πέντε ετών, τεσσάρων μηνών και 17 ημερών καταδικάστηκε ο θείος της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που δολοφονήθηκε από την ιρανική αστυνομία ηθών επειδή φορούσε την χιτζάμπ «με λάθος τρόπο».

Επίσης: Μαχσά Αμινί: Τιμήθηκε μετά θάνατον με το βραβείο Ζαχάροφ

Ο Σάφα Αέλι συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο σπίτι του τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν από την επέτειο ενός έτους για τη δολοφονία της ανιψιάς του, κατηγορούμενος για υποστήριξη διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος, οι οποίες έβαλαν «φωτιά» στο Ιράν, μετά τον θάνατο της νεαρής κοπέλας το 2022.

Ο θείος της Αμινί, σύμφωνα με την Hengaw, μια οργάνωση που παρακολουθεί στενά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, καταδικάστηκε από το τμήμα 1 του Ισλαμικού Επαναστατικού Δικαστηρίου στην κουρδική πόλη Σακέζ, με κατηγορίες για «συμμετοχή σε συγκέντρωση και συνωμοσία κατά της εσωτερικής ασφάλειας», «προπαγάνδα κατά του συστήματος» και «προσβολή του ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας». Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι ο Αέλι δέχθηκε «βίαιη επίθεση» κατά τη διάρκεια των 42 ημερών κράτησής του προτού αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Η πιο αυστηρή ποινή που του επιβλήθηκε είναι εκείνη για την κατηγορία της συνωμοσίας, για την οποία καταδικάστηκε σε τρία χρόνια, έξι μήνες και μία ημέρα. Σύμφωνα με το ιρανικό δίκαιο, αυτή η ποινή θα είναι η μόνη που θα εκτελεστεί.

Η Hengaw πρόσθεσε ότι το ένα τρίτο της ποινής για συνωμοσία αναστέλλεται για τρία χρόνια, υπό τον όρο ότι η Αέλι δεν θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Σεπτεμβρίου, για την επέτειο του θανάτου της Αμίνι. Ο ίδιος πρέπει επίσης να παρουσιάζεται στο Γραφείο Πληροφοριών και να ολοκληρώσει τρία εκπαιδευτικά, ηθικά και θρησκευτικά μαθήματα.

Μετά τον πρώτο χρόνο από τον θάνατο της 22χρονης, η κυβέρνηση του Ιράν κατηγορήθηκε ότι ενίσχυσε τις πιέσεις προς τις οικογένειες των θυμάτων, με στόχο να τους εμποδίσει να τιμήσουν τη μνήμη των αγαπημένων τους, καθώς φοβάται για περαιτέρω αναταραχές.

Διαβάστε επίσης: Ενας χρόνος από τη δολοφονία της Μαχσά Αμίνι στο Ιράν – Διαδήλωση Ιρανών στις Βρυξέλλες

Ιράν: Συνελήφθη ξανά η δημοσιογράφος που πήρε συνέντευξη από τον πατέρα της Μαχσά Αμινί

Ιράν: Βανδαλισμό του τάφου της Μάχσα Αμινί καταγγέλλουν ακτιβιστές

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter