Ιράν: Στο στόχαστρο του αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ΥΠΕΞ για όσα είπε για τον στρατό

Ιράν: Στο στόχαστρο του αγιατολάχ Χαμενεΐ, ο ΥΠΕΞ για όσα είπε για τον στρατό

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, χαρακτήρισε σήμερα «μεγάλο σφάλμα» τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (φωτο)  με τις οποίες επέκρινε την επιρροή του στρατού στη διπλωματία.

«Η πολιτική της χώρας περιλαμβάνει τον οικονομικό τομέα, τον στρατιωτικό, τον κοινωνικό, τον επιστημονικό και τον πολιτιστικό, εκτός από τις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία», είπε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Αν ο ένας αρνείται ή αντικρούει τον άλλον, αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Είναι ένα μεγάλο σφάλμα που κανείς αξιωματούχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να διαπράττει», πρόσθεσε.

Η διαρροή των ηχογραφημένων δηλώσεων του Ζαρίφ, στις 24 Απριλίου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ιράν, κυρίως στους συντηρητικούς κύκλους που τον κατηγορούν ότι αμφισβητεί το γενικότερο πλαίσιο της πολιτικής της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ένα απόσπασμα αυτών των δηλώσεων, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times, ο υπουργός είπε ότι «στην Ισλαμική Δημοκρατία, ο στρατιωτικός τομέας βασιλεύει. Έχω θυσιάσει τη διπλωματία προς (όφελος) του στρατιωτικού τομέα» μολονότι ο «στρατιωτικός τομέας» θα έπρεπε να είναι «στην υπηρεσία της διπλωματίας». Ο Ζαρίφ αναφερόταν στον ρόλο που διαδραμάτισε στην εξωτερική πολιτική ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, ο αρχηγός της Δύναμης Κοντς, που δολοφονήθηκε πέρυσι σε επίθεση με αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη.

«Ακούσαμε ότι εχθρικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν αυτές τις δηλώσεις», συνέχισε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, χωρίς να αναφέρει το όνομα του Ζαρίφ. Υπογράμμισε επίσης ότι «πουθενά στον κόσμο η εξωτερική πολιτική δεν υπαγορεύεται από το υπουργείο Εξωτερικών» το οποίο δεν είναι παρά το όργανο που «εκτελεί» τις αποφάσεις που λαμβάνονται στα ανώτερα επίπεδα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών του Ιράν από το 2013, ζήτησε «συγγνώμη» από την οικογένεια του Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter