Ιράν: Χιλιάδες διαμαρτύρονται στο Ισφαχάν για την ξηρασία και την κυβέρνηση

Ιράν: Χιλιάδες διαμαρτύρονται στο Ισφαχάν για την ξηρασία και την κυβέρνηση

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Ισφαχάν, στο κεντρικό Ιράν, την Παρασκευή για να εκφράσουν την οργή τους για την αποξήρανση του ποταμού της πόλης λόγω ξηρασίας και εκτροπής, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η διαμαρτυρία παίρνει χαρακτήρα αντικυβερνητικής διαδήλωσης, με ορισμένους διαδηλωτές να γιουχάρουν το πρόσωπο του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ενώ άλλοι να λένε ότι «δεν είναι εχθρός η Αμερική, αλλά αυτοί που έχουμε μπροστά μας».

Η διαμαρτυρία που προσέλκυσε αγρότες και άλλους ανθρώπους από όλη την επαρχία Ισφαχάν ήταν η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις για την κρίση του νερού στις 9 Νοεμβρίου. «Χιλιάδες άνθρωποι από το Ισφαχάν, αγρότες από τα ανατολικά και δυτικά της επαρχίας, έχουν συγκεντρωθεί στην στεγνή κοίτη του ποταμού Ζαγιαντερούντ με ένα βασικό αίτημα: αφήστε το ποτάμι να τρέξει», ανέφερε ένας δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης στο Ισφαχάν, μεταδίδοντας ζωντανά εικόνες από τη συγκέντρωση της Παρασκευής. Ο πρίγκηπας Ρέζα Παχλαβί, γιός του Σάχη που ανατράπηκε το 1979 από την Ιρανική Επανάσταση, έσπευσε να εκμεταλλευτεί το αντικυβερνητικό κλίμα και υποστήριξε τις διαδηλώσεις, με ανάρτησή του στο Twitter, γράφοντας ότι αποτελούν παράδειγμα και για άλλες διαμαρτυρίες σε όλο το Ιράν.


Η πόλη του Ισφαχάν είναι η τρίτη μεγαλύτερη του Ιράν, με πληθυσμό περίπου δύο εκατομμυρίων. Είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω των τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς που φιλοξενεί, συμπεριλαμβανομένης μιας ιστορικής γέφυρας που διασχίζει τον ποταμό που παραμένει στεγνός από το 2000, εκτός από σύντομες περιόδους εξαίρεσης.
Η χρόνια ξηρασία θεωρείται η κύρια από τις αιτίες, αλλά οι αγρότες κατηγορούν επίσης τις αρχές για την εκτροπή του νερού του ποταμού στη γειτονική επαρχία Γιαζντ.


Ο Πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί συναντήθηκε με εκπροσώπους από τις επαρχίες Ισφαχάν, Γιαζντ και Σεμνάν στις 11 Νοεμβρίου και υποσχέθηκε να επιλύσει τα προβλήματα του νερού. Το σε μεγάλο βαθμό άνυδρο Ιράν υποφέρει εδώ και χρόνια από μακρές περιόδους ξηρασίας. Τον Ιούλιο, θανατηφόρες διαδηλώσεις ξέσπασαν στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν μετά την ξηρασία που οδήγησε σε εκτεταμένη έλλειψη νερού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter