Irish Times: Μόλις το 0,1% των κρουσμάτων στην Ιρλανδία οφείλεται σε εξωτερικές δραστηριότητες

Irish Times: Μόλις το 0,1% των κρουσμάτων στην Ιρλανδία οφείλεται σε εξωτερικές δραστηριότητες

Ερωτήματα για τα lockdown που έχουν επιβληθεί προκαλούν τα στοιχεία για τη μετάδοση του κορονοϊού στις εκτός σπιτιού δραστηριότητες που δημοσιεύουν οι Irish Times.

Επικαλούμενη στοιχεία, η ιρλανδική εφημερίδα αναφέρει πως μόνο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στα χίλια αποδίδεται σε μετάδοση εκτός σπιτιού. Ο καθηγητής Mike Weed από το Πανεπιστήμιο του Κάντερμπερι, ο οποίος μελέτησε 27.000 κρούσματα Covid-19, λέει ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις είναι ασφαλείς εάν συνοδεύονται από σωστή διαχείριση.

Από το σύνολο 232.164 κρουσμάτων Covid19 που καταγράφηκαν στην Ιρλανδία έως τις 24 Μαρτίου του τρέχοντος χρόνου, τα 262 ήταν αποτέλεσμα μετάδοσης σε εξωτερικό χώρο, ήτοι το 0,1% του συνόλου, γράφουν οι IT.

Αυτό περιλαμβάνει υπαίθρια δραστηριότητα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ δύο ξεχωριστών οικογενειών, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Υγείας (HPSC) που παρακολουθεί τους αριθμούς κρουσμάτων στη χώρα.

Τα δεδομένα του HPSC, που δόθηκαν ως απάντηση σε ένα ερώτημα από τους The Irish Times, βασίστηκαν σε «τοποθεσίες που σχετίζονται κυρίως με υπαίθριες δραστηριότητες, π.χ. υπαίθρια αθλήματα ή εστίες που αναφέρουν συγκεκριμένα ότι εμπλέκεται μια υπαίθρια τοποθεσία ή δραστηριότητα “. Το HSPC είπε, ωστόσο, ότι «δεν μπορεί να προσδιορίσει πού προκλήθηκε η μετάδοση».

Επιπλέον, το 20 τοις εκατό όλων των κρουσμάτων, όπως αναφέρουν οι IT, προκύπτει από κοινοτική μετάδοση όπου η πηγή της μόλυνσης δεν είναι γνωστή.

Στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπερυ, ο καθηγητής Mike Weed μελέτησε 27.000 κρούσματα κορονοϊού με βάση 6.000 διαφορετικά στοιχεία. Μια μελέτη αφορούσε 7.500 περιπτώσεις στην Κίνα και την Ιαπωνία πριν από το lockdown και στις δύο αυτές χώρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων που σχετίζονται με τη μετάδοση σε εξωτερικούς χώρους ήταν «τόσο μικρός για να είναι ασήμαντος», είπε.

Ο καθηγητής Weed είπε ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις είναι ασφαλείς εάν συνοδεύονται από σωστή διαχείριση κινδύνου. Για παράδειγμα, στα πλήθη θα μπορούσαν να επιτραπούν σε αθλητικές εκδηλώσεις εάν τηρούνται κανόνες.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι σε πολλούς τομείς, και για πολλά μεγέθη και μορφές, θα πρέπει να είναι δυνατή η εφαρμογή κατάλληλων τεκμηριωμένων μετριασμών για την επιστροφή υπαίθριων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με τρόπο που δεν αυξάνει τον κίνδυνο από τη σποραδική μετάδοση έως το ξέσπασμα κλάστερ”, υποστήριξε.

Ο Ed Lavelle, καθηγητής βιοχημείας στο Trinity College Dublin, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «πραγματικά σπουδαία νέα» που έδειξαν ότι οι εξωτερικές δραστηριότητες είναι αρκετά ασφαλείς.

«Δεν είχαμε τους αριθμούς μέχρι τώρα για το τι είναι ασφαλές και τι δεν είναι ασφαλές και πώς μπορεί να ελεγχθεί», είπε. «Το να έχεις καφετέριες σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν πολύ ασφαλές. Για μένα, το βασικό είναι αυτό που συμβαίνει μετά την υπαίθρια δραστηριότητα».

Η επίκουρη καθηγήτρια στο σχολείο αρχιτεκτονικής του University College του Δουβλίνου, καθηγήτρια Orla Hegarty, δήλωσε ότι είναι δύσκολο για το HPSC να μετρήσει τη μετάδοση σε εξωτερικό χώρο, καθώς ο αθλητισμός μπορεί να είναι τόσο εξωτερικός όσο και εσωτερικός.

Είπε, ακόμα, ότι ο εξωτερικός κίνδυνος είναι χαμηλός «εάν οι άνθρωποι διατηρούν φυσική απόσταση, αποφεύγουν τη στενή συνομιλία και προσέχουν πολύ ότι οι κοινόχρηστες μεταφορές και οι κοινόχρηστες τουαλέτες αερίζονται πολύ καλά».

Πηγή: The Irish Times

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter