Iρλανδία: Διχασμός για το δικαίωμα στην άμβλωση

Iρλανδία: Διχασμός για το δικαίωμα στην άμβλωση

Πολλές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βγουν σήμερα στους δρόμους του Δουβλίνου για την έκτη ετήσια πορεία που διοργανώνουν οι υπέρμαχοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση ενόψει μάλιστα και του σχετικού δημοψηφίσματος, τη διεξαγωγή του οποίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αυτή την εβδομάδα.

Θα πρόκειται «για μια μεγάλη διαδήλωση ώστε να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζουμε τίποτε άλλο παρά την πλήρη κατάργηση της 8ης τροπολογίας», υποσχέθηκε η Λίντα Κάβανα, εκπρόσωπος της οργάνωσης Abortion Rights Campaign στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η τροπολογία αυτή, που υιοθετήθηκε το 1983 και που εξισώνει τη ζωή της μητέρας με αυτή του εμβρύου, περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα της Ιρλανδίας, μιας χώρας με ισχυρές καθολικές πεποιθήσεις όπου απαγορεύεται εντελώς η άμβλωση. Το 2013 η νομοθεσία χαλάρωσε μετά τον θάνατο μιας νεαρής εγκύου. Έκτοτε η άμβλωση επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας.

Μπροστά στις ολοένα και πιο πιεστικές απαιτήσεις των υπέρμαχων του δικαιώματος στην άμβλωση η κυβέρνηση συγκάλεσε τον Νοέμβριο μια Συνέλευση Πολιτών, η οποία ανέλαβε να εξετάσει μια σειρά κοινωνικών θεμάτων μεταξύ των οποίων η 8η τροπολογία. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο και τα 99 μέλη της συνέστησαν μια αρκετά ευρεία απελευθέρωση των αμβλώσεων για τις κυήσεις κάτω των 12 εβδομάδων. Την Τρίτη το Δουβλίνο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα την άνοιξη του 2018.

Ωστόσο και οι υπέρμαχοι της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν ξεσηκωθεί.

Αντίπαλοι των αμβλώσεων διαδήλωσαν την Τετάρτη μπροστά από το Λάινστερ Χάουζ, την έδρα του κοινοβουλίου, και σήμερα σκοπεύουν να βγουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Ιρλανδίας για να ζητήσουν να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει.

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την 8η τροπολογία που έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και έχει αποτρέψει τις φρικτές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τις οποίες έχει προκαλέσει η άμβλωση σε άλλες χώρες», τόνισε η Κόρα Σέρλοκ εκπρόσωπος της Pro-Life Campaign.

Ο Τιμ Τζάκσον, ένας 28χρονος σύμβουλος μάρκετινγκ, έκανε δεκαήμερη απεργία πείνας ως την Τετάρτη για να ζητήσει, ανεπιτυχώς, από τους Ιρλανδούς βουλευτές να παρακολουθήσουν ένα βίντεο με μια άμβλωση. «Είναι σημαντικό για να κάνουμε μια εμπεριστατωμένη συζήτηση, οι βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν τι πρόκειται να αποφασίσουν», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι δεν τους εμπιστεύεται.

Και οι υπέρμαχοι των αμβλώσεων είναι επιφυλακτικοί. Αν και είναι ικανοποιημένοι που επιτέλους θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα, εκτιμούν ότι η ιρλανδική κυβέρνηση και οι βουλευτές αντιμετωπίζουν με φόβο το θέμα και καταγγέλλουν τη μεγάλη επιρροή της καθολικής εκκλησίας στη δημόσια ζωή.

Αντίθετα με το δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, που τελικά νομοθετήθηκε τον Μάιο του 2015, κανένας πολιτικός αξιωματούχος δεν έχει πάρει θέση ανοικτά για τις αμβλώσεις.

Ο ιρλανδικός Τύπος κάνει λόγο μάλιστα για υπουργούς που ντρέπονται να υπερασπιστούν ένα δημοψήφισμα, οι όροι του οποίου προωθούν μια πολύ ελεύθερη εκδοχή των αμβλώσεων, την ώρα μάλιστα που η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Αν και οι Ιρλανδοί φαίνονται έτοιμοι να δεχθούν μια άμβλωση σε περίπτωση βιασμού (76%), είναι αντίθετοι στο να γίνεται απλώς επειδή το επιθυμεί μια γυναίκα (67%), σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos/MRBI.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της χώρας, αν και θεωρεί την τρέχουσα νομοθεσία «πολύ περιοριστική», δεν είναι υπέρ μιας πλήρους νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

«Πιστεύω ότι δεν έχουν το θάρρος να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα και την πίεση από τους ψηφοφόρους τους, που ίσως είναι πιο ηλικιωμένοι και πιο συντηρητικοί», εκτίμησε η Μπριντ Σμάιθ του κόμματος Solidarity, η πρώτη βουλευτής που παραδέχθηκε τον Ιούλιο ότι έχει κάνει άμβλωση στο παρελθόν.

Σύμφωνα με την ίδια, «η άμβλωση είναι μια πραγματικότητα ακόμη και στην Ιρλανδία, απλώς είναι μια πραγματικότητα την οποία εξάγουμε καθημερινά», αναφερόμενη στις χιλιάδες Ιρλανδές που πηγαίνουν στο εξωτερικό, και κυρίως στη Βρετανία, κάθε χρόνο για να κάνουν άμβλωση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter