Ιρλανδία εκλογές: Μεγάλη άνοδος για το Σιν Φέιν – Αναζητά ήδη συμμάχους

Ιρλανδία εκλογές: Μεγάλη άνοδος για το Σιν Φέιν – Αναζητά ήδη συμμάχους

Την επομένη των βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία, ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, βρίσκεται αντιμέτωπος με την ισχυρή, πρωτοφανή άνοδο του Σιν Φέιν το οποίο, χωρίς να περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αναζητά ήδη συμμάχους για τη συγκρότηση συνασπισμού.

Λόγω του περίπλοκου εκλογικού συστήματος της χώρας, τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να μην γίνουν γνωστά πριν περάσουν αρκετές ημέρες.

Ένα exit poll που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έκλεισαν οι κάλπες, το βράδυ του Σαββάτου, δείχνει ότι το Φίνε Γκάελ του πρωθυπουργού Βαράντκαρ προηγείται οριακά, με ποσοστό 22,4%. Το Σιν Φέιν ακολουθεί στη δεύτερη θέση με ποσοστό 22,3% και το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ έπεται με ποσοστό 22,2%.

Παρά τη δημοσκόπηση που το φέρνει στην τρίτη θέση, ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ, ο Μάικλ Μάρτιν, εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος σήμερα, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες.

«Φαίνεται ότι θα είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι RTE, παραδεχόμενος ωστόσο ότι για ορισμένες έδρες δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τώρα το αποτέλεσμα.

Το Σιν Φέιν είναι μάλλον απίθανο να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, δεδομένου ότι κατέβασε λιγότερους υποψηφίους από τα δύο άλλα μεγάλα κόμματα.

Ωστόσο, η ηγέτιδα του Σιν Φέιν, η Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, είπε νωρίτερα ότι το κόμμα είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση και χαρακτήρισε «αντιδημοκρατικό» τον αποκλεισμό του.

Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της Ιρλανδίας εδώ και έναν αιώνα, το Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ, έχουν και τα δύο αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Σιν Φέιν, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.

«Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις περί αποκλεισμού του κόμματός μας που εκπροσωπεί τώρα το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος και νομίζω ότι κάτι τέτοιο (σ.σ. ο αποκλεισμός) είναι θεμελιωδώς αντιδημοκρατικός», είπε η ΜακΝτόναλντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter