Ιρλανδία: Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το Σιν Φέιν

Ιρλανδία: Προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης χωρίς το Σιν Φέιν

Τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς και οι Πράσινοι συμφώνησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς το αριστερό Σιν Φέιν, παρά το γεγονός πως πήρε την πρωτιά στις εκλογές του Φεβρουαρίου.

«Οι ηγέτες του Φιάνα Φέιλ, του Φίνε Γκάελ και των Πρασίνων συναντήθηκαν σήμερα και συμφώνησαν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για να σχηματίσουν κυβέρνηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Φιάνα Φέιλ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν την Πέμπτη, ενώ η προσωρινή κυβέρνηση δίνει αγώνα για να αντιμετωπίσει την κρίση του νέου κορονοϊού. Από τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου, οι οποίες δεν οδήγησαν σε καμιά ξεκάθαρη πλειοψηφία, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα αυτά. Το κόμμα του, το Φίνε Γκάελ, υπέστη σοβαρή ήττα, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 35 έδρες σε σύνολο 160. Ο ιστορικός αντίπαλός του, το Φιάνα Φάιλ, κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών, 38 βουλευτές του εξελέγησαν.

Η μεγάλη έκπληξη αυτών των εκλογών προήλθε από την ιστορική νίκη του Σιν Φέιν, που τάσσεται υπέρ της επανένωσης της Ιρλανδίας, το οποίο απέσπασε το 24,5% των ψήφων, τερματίζοντας έτσι έναν αιώνα πολιτικής εναλλαγής μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κεντρώων κομμάτων.

Το Σιν Φέιν έγινε η δεύτερη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο, με 37 έδρες. Ωστόσο αυτό το κόμμα, που άλλοτε θεωρείτο η πολιτική βιτρίνα του IRA (Iρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού), παραστρατιωτικής οργάνωσης που αντιτίθεται στη βρετανική παρουσία στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν κατάφερε να βρει αρκετούς συμμάχους για να σχηματίσει έναν συνασπισμό 80 βουλευτών, απαραίτητος αριθμός για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το Φίνε Γκάελ, το Φιάνα Φέιλ και οι Πράσινοι έχουν και τα τρία κόμματα μαζί 85 βουλευτές.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter