«Ήρωες» οι συνεργάτες των ναζί στη σημερινή Ουκρανία;

«Ήρωες» οι συνεργάτες των ναζί στη σημερινή Ουκρανία;

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξαναέφερε στην επιφάνεια τη συζήτηση και τις κατηγορίες για το σημερινό πρόσωπο της πολιτικής και του ιδεολογικού πρόσημου της ουκρανικής ηγεσίας αφού υπερισχύουν όχι μόνον τα εθνικιστικά στοιχεία αλλά κυρίως ο ακροδεξιός και φιλοναζιστικός προσανατολισμός.

Αυτές οι κατηγορίες που δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τις αρχές της Ε.Ε. αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης ενισχύονται από ορισμένες σημερινές καταγραφές.

Μια εξ αυτών είναι ένα ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου PBS όπου σε συνέντευξή του, ο δήμαρχος της πόλης Κονοτόπ, Artem Semenikhin μιλά με κορνιζαρισμένη πίσω του τη φωτογραφία του Στέπαν Μπαντέρα, ο οποίος προφανώς θεωρείται «ήρωας»:

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη αμφιλεγόμενη προσωπικότητα (Στέπαν Μπαντέρα: 1/1/1909 – 15/10/1959) που χαρακτηρίζεται ως θεωρητικός του ουκρανικού εθνικισμού – για ορισμένους σύμβολο της ανεξαρτησίας – αλλά με βαριές κατηγορίες για φασισμό, τρομοκρατία και δωσιλογισμό, δηλαδή για συνεργασία με τους ναζί.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ωστόσο κήρυξε το Δεκέμβριο του 2018, την πρώτη Ιανουαρίου, ως «εθνική εορτή για τον συνεργάτη των Ναζί», όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Jewish News».

Η ιστοσελίδα αναφέρει μεταξύ άλλων;

«Το Κοινοβούλιο κηρύσσει την 1η Ιανουαρίου ως εθνική ημέρα μνήμης για τον Στέπαν Μπαντέρα, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με τη ναζιστική κατοχή της Ουκρανίας

Η Ουκρανία όρισε τα γενέθλια ενός συνεργάτη των Ναζί ως εθνική εορτή και απαγόρευσε ένα βιβλίο για τις αντισημιτικές ενέργειες ενός άλλου εθνικού ηγέτη.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα κήρυξε την 1η Ιανουαρίου ως εθνική ημέρα μνήμης για τον Στέπαν Μπαντέρα, ο οποίος ένωσε για λίγο τις δυνάμεις του με τη ναζιστική κατοχή της Ουκρανίας. Εθνικιστής, ο Μπαντέρα ήλπιζε ότι οι Γερμανοί θα επέτρεπαν την κυριαρχία της χώρας του από τη Σοβιετική Ένωση, αν και οι Ναζί αργότερα τον συνέλαβαν.

Μερικοί από τους υποστηρικτές του στην Οργάνωση Ουκρανών Εθνικιστών, της οποίας ηγήθηκε, διέπραξαν αμέτρητα εγκλήματα πολέμου κατά των Εβραίων.»

 

Και το βίντεο από την Ουκρανία με τη συνέντευξη στο αμερικανικό PBS:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter