Ισημερινός: Εκλογές εν μέσω πανδημίας και …πόλωσης

Ισημερινός: Εκλογές εν μέσω πανδημίας και …πόλωσης

Οι πάνω από 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες στον Ισημερινό για να αναδείξουν τον επόμενο πρόεδρο και τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας, εν μέσω της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού και σε ατμόσφαιρα πόλωσης μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς.

Συνολικά 16 υποψήφιοι — αριθμός χωρίς προηγούμενο — διεκδικούν την προεδρία της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις θέλουν τον αριστερό οικονομολόγο και πρώην υπουργό Αντρές Αράους και τον δεξιό πρώην τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο να είναι φαβορί.

Για να κερδίσει κάποιος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο, χρειάζεται είτε την πλειοψηφία των ψήφων (το 50% συν μια ψήφο), ή να συγκεντρώσει 40% των ψήφων και να προηγείται με διαφορά 10% ή υψηλότερη του κοντινότερου αντιπάλου του. Αν δεν συμβεί τίποτε από τα δύο, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος, την 11η Απριλίου.

Ο Ισημερινός είναι αντιμέτωπος με βαθιά οικονομική κρίση, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου στις αγορές και τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 11% το 2020, ενώ η φτώχεια και η ανεργία αυξήθηκαν αλματωδώς.

Ο κ. Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), υποψήφιος του συνασπισμού Ένωση για την Ελπίδα (Unión por la Esperanza, UNES), θέλει να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και επιχορηγήσεις και να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης που έχει συνάψει το Κίτο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο κ. Λάσο, θιασώτης φιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών, επικεφαλής της παράταξης Δημιουργώντας Ευκαιρίες (Creando Oportunidades, CREO, το ακρώνυμο που σχηματίζει η ονομασία της παράταξης είναι το ρήμα «πιστεύω» στα ισπανικά) υπόσχεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Οι δημοσκοπήσεις απαγορεύτηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες, με την πιο πρόσφατη, του ινστιτούτου Market, να πιστώνει αντίστοιχα στους κ.κ. Αράους και Λάσο το 32% και το 21% των προθέσεων ψήφου.

Ο αριστερός δικηγόρος Γιάκου Πέρες του κόμματος Πατσακουτίκ, που εκπροσωπεί τους αυτόχθονες, ενδέχεται να κάνει «την έκπληξη», σύμφωνα με πολιτολόγους, δεν αποκλείεται ακόμη και να αναδειχθεί σε διαμορφωτή ισορροπιών. Ο οικολόγος πολιτικός πιστώνεται το 12% των προθέσεων ψήφου. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής μετά τον λαϊκό ξεσηκωμό του 2019.

Η εξέγερση, που ξέσπασε εξαιτίας της αύξησης της τιμής των καυσίμων, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 1.340, ενώ κλόνισε την κυβέρνηση.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 (τοπική ώρα· 15:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (01:00 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από το βράδυ της Δευτέρας.

Οι εκλογές διεξάγονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι ο Ισημερινός ξεπέρασε το όριο των 15.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 (86 ανά 100.000 κατοίκους) επί συνόλου 257.115 κρουσμάτων (1.477/100.000).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter