Ισημερινός: Εκλογικό «θρίλερ» με μερική ανακαταμέτρηση ψήφων

Ισημερινός: Εκλογικό «θρίλερ» με μερική ανακαταμέτρηση ψήφων

Μερική ανακαταμέτρηση των ψήφων τoυ πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στον Ισημερινό, έπειτα από αίτημα δύο υποψηφίων που δίνουν μάχη στήθος με στήθος για να περάσουν στον δεύτερο γύρο, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή η εκλογική επιτροπή.

Ο δεξιός πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο και ο ηγέτης των αυτοχθόνων Γιάκου Πέρες έχουν συγκεντρώσει σχεδόν ίδιο ποσοστό μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών την προηγούμενη Κυριακή. Ο σοσιαλιστής Αντρές Αράους, δελφίνος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (32,7%) και πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

“Το 100% των ψήφων της επαρχίας Γκουάγιας”, που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων, και “το 50% των ψήφων 16 επαρχιών” θα “αναθεωρηθούν”, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής (CNE) Ντιάνα Αταμάιντ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Κίτο.

“Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, θα ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε.

Η απόφαση της CNE ελήφθη αφού είχε καταμετρηθεί το 99,99% των ψήφων.

Ο Πέρες, ένας οικολόγος δικηγόρος 51 ετών που καταγγέλλει τη χειραγώγηση ψήφων προκειμένου να μην περάσει στον δεύτερο γύρο, έχει συγκεντρώσει ποσοστό 19,38% στον πρώτο γύρο. Την Τετάρτη ο 65χρονος Λάσο τον ξεπέρασε με ποσοστό 19,74%.

Νωρίς χθες ο Πέρες και ο Λάσο συμφώνησαν να ζητήσουν την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε 24 επαρχίες.

Αντίθεση στην πολιτική Κορέα

Οι δύο άνδρες έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν το αναθεωρημένο αποτέλεσμα που θα ανακοινώσει η CNE και επανέλαβαν την αντίθεσή τους στην πολιτική του πρώην προέδρου Κορέα, ο οποίος ζει εξόριστος στο Βέλγιο και στηρίζει τον Αράους.

Χωρίς να αναφερθεί στην ανακαταμέτρηση των ψήφων ο Αράους εξέφρασε χθες στο Twitter την ικανοποίησή του για τη μεγάλη του νίκη στον πρώτο γύρο, “μια αδιαμφισβήτητη νίκη στις κάλπες”.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 11 Απριλίου, ενώ η θητεία του Λενίν Μορένο, ενός ιδιαίτερα αντιδημοφιλούς προέδρου, λήγει στις 24 Μαΐου.

Ο Πέρες, υποψήφιος με το κόμμα Πατσακουτίκ πολιτικό βραχίονα του κινήματος των αυτοχθόνων, δήλωσε ότι η ανακαταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει την Κυριακή από την επαρχία Γκουάγιας.

Από την πλευρά ο Λάσο, υποψήφιος της δεξιάς για τρίτη φορά σε προεδρικές εκλογές, ευχήθηκε η ανακαταμέτρηση “να διεξαχθεί γρήγορα σε κάθε επαρχία, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα”. Εξάλλου υπογράμμισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με ηρεμία.

Οι ενώσεις των αυτοχθόνων και της αριστεράς πραγματοποιούν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ειρηνικές συγκεντρώσεις μπροστά από την έδρα των εκλογικών αρχών στο Κίτο και τη Γκουαγιακίλ, το μεγάλο λιμάνι της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό και πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουάγιας. Έχουν ήδη ανακοινώσει νέες διαδηλώσεις υπέρ του Πέρες.

“Οι αυτόχθονες βρίσκονται στο όριο της εξέγερσης, ετοιμάζονται να κλείσουν δρόμους και να αναπτυχθούν στο Κίτο”, προειδοποίησε ο Πέρες χθες. “Τους ζητάμε να παραμείνουν ήρεμοι, να έχουν υπομονή” και να δεχθούν ότι χρειάζεται “λίγος περισσότερος χρόνος” προτού μάθουμε τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου.

Το κίνημα των αυτοχθόνων είχε πραγματοποιήσει επί δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο του 2019 βίαιες διαδηλώσεις εξαιτίας των οποίων ο Μορένο αναγκάστηκε να ανακαλέσει την ακύρωση της επιδότησης των καυσίμων, την οποία είχε αποφασίσει υπό την πίεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στις ταραχές αυτές είχαν σκοτωθεί 11 άνθρωποι και περισσότεροι από 1.300 είχαν τραυματιστεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter