Ισημερινός: Νομιμοποίηση της άμβλωσης μετά από βιασμό

Ισημερινός: Νομιμοποίηση της άμβλωσης μετά από βιασμό

To κοινοβούλιο του Ισημερινού ενέκρινε χθες Πέμπτη νομοσχέδιο που επιτρέπει στις γυναίκες θύματα βιασμών να κάνουν άμβλωση.

Βάσει του νέου νομοσχεδίου όλες οι γυναίκες άνω των 18 ετών που έχουν πέσει θύματα βιασμού θα μπορούν να κάνουν άμβλωση ως τη 12η εβδομάδα της κύησης, ενώ τα κορίτσια και οι γυναίκες στην επαρχία όπως και οι αυτόχθονες ως τη 18η εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε μετά την απόφαση που είχε λάβει πέρυσι το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, με την οποία ζητούσε να αποποινικοποιηθεί η άμβλωση στις περιπτώσεις βιασμού.

Οι βουλευτές ενέκριναν το νομοσχέδιο στη δεύτερη προσπάθεια, με 75 να ψηφίζουν υπέρ και 41 κατά και 7 να απέχουν. Το πρώτο κείμενο προέβλεπε τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων μετά από βιασμό ως τη 16η εβδομάδα της κύησης για όλες τις γυναίκες, όμως αυτό δεν κατάφερε να εγκριθεί.

“Εμείς, οι γυναίκες άνω των 18 ετών θυσιαστήκαμε για τα κορίτσια που έπεσαν θύματα βιασμού”, σχολίασε η βουλευτής Γιοχάνα Μορέιρα, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία, για τον συμβιβασμό που επετεύχθη.

Μέχρι τώρα στον Ισημερινό επιτρέπονταν οι αμβλώσεις μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα αν κινδύνευε η ζωή της μητέρας και στις περιπτώσεις βιασμού γυναικών με νοητική υστέρηση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση κινδύνευαν με δύο χρόνια φυλάκιση.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγέρμο Λάσο, πιστός καθολικός, δεν έχει εγκρίνει ακόμη το νομοσχέδιο, αλλά έχει δηλώσει ότι προτίθεται να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter