Ισημερινός: Τουλάχιστον 11 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις – Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους

Ισημερινός: Τουλάχιστον 11 οι νεκροί από τις κατολισθήσεις – Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονταν με αργό ρυθμό τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στην Αλαουσί, στον νότιο Ισημερινό, όπου κατολίσθηση λάσπης στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους και 67 κάτοικοι εξακολουθούν να αγνοούνται, καθώς οι ελπίδες πως θα ανασυρθούν ζωντανοί παγιδευμένοι σβήνουν, δυο ημέρες και πλέον μετά την καταστροφή.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, σωστικά συνεργεία και κάτοικοι συνέχιζαν να ψάχνουν, με προσοχή, στα συντρίμμια· τεράστιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε αυτή την πόλη, στην επαρχία Τσιμποράσο, περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο, και καταπλάκωσε δεκάδες σπίτια.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να τα απομακρύνουμε όλα τα συντρίμμια και τους όγκους λάσπης και το μόνο που θα βρούμε, αν βρούμε κάτι, θα είναι πτώματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, χωρίς να κρύβει την απόγνωσή της, η Αντριάνα Γκουσμάν, μέλος ομάδας της πυροσβεστικής.

Με βάση τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό των θυμάτων, η κατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε έντεκα ανθρώπους, άλλοι 67 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ 163 σπίτια χτυπήθηκαν από την κατολίσθηση λάσπης και βράχων σε περιφερειακή συνοικία, στην πλαγιά βουνού.

Επιζήσαντες παρακολουθούσαν τις προσπάθειες να ανασυρθούν οι δικοί τους όλη την ημέρα χθες, με εμφανείς μεταπτώσεις, άλλοτε οργισμένοι, άλλοτε ανίσχυροι κι απελπισμένοι.

«Εδώ κείτονται η κόρη μου, η εγγονή μου, όλη μου η οικογένεια Ο πόνος μας είναι φοβερός», είπε ο Κάρλος Μακέρο, με το πρόσωπό του να συσπάται, προτού αρχίσει να φωνάζει στα συνεργεία, να τους ζητάει να ψάξουν πιο γρήγορα.

«Οι αδερφές μου σώθηκαν όμως η κουνιάδα μου δεν κατάφερε να βγει, θάφτηκε μαζί με τα μωρά της», είπε απελπισμένη η Κάρμεν Κιρός.

Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες πως θα βρεθούν κάποιος ζωντανός μειώνονται.

Υπάρχουν «τόνοι λάσπης», κι είναι «δύσκολο να επιβίωσαν θύματα», είπε απλά ο Φερνάντο Γιάνσα, πυροσβέστης που συμμετέχει στην επιχείρηση. Το χώμα που καταπλάκωσε τα σπίτια «δεν αφήνει παρά ελάχιστο οξυγόνο, αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα» για τους παγιδευμένους, επέμεινε καθώς έβγαινε από σημείο όπου έγινε εκσκαφή σε βάθος τεσσάρων μέτρων, αλλά χωρίς να βρεθεί καμιά ένδειξη ζωής. «Όσο πιο βαθιά σκάβουμε, τόσο πιο επικίνδυνο είναι», καθώς το έδαφος γίνεται ασταθές, πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter