«Ισλαμιστή δικτάτορα» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο ηγέτης της σουηδικής ακροδεξιάς

«Ισλαμιστή δικτάτορα» χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ο ηγέτης της σουηδικής ακροδεξιάς

Νέος «πονοκέφαλος» στις σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Τουρκίας, καθώς ο επικεφαλής της των ακροδεξιών «Σουηδών Δημοκρατών» (SD) Τζίμι Άκεσον που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη σουηδική βουλή χαρακτήρισε «ισλαμιστή δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Στοκχόλμης και Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά, γιατί, πριν απ’ όλα, θα πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα αντιδημοκρατικό σύστημα και έναν δικτάτορα», είπε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Είμαι επικεφαλής του αντιισλαμιστικού κόμματος SD και έχω ισχυρές απόψεις όσον αφορά έναν ισλαμιστή δικτάτορα, όπως ο Ερντογάν. Εξελέγη από τον λαό, ναι. Αλλά αυτό ισχύει και για τον Πούτιν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μοιάζουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Στις αρχές Ιανουαρίου ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η Άγκυρα ζητά πράγματα που η Στοκχόλμη δεν μπορεί και δεν θέλει να της δώσει.

Μολονότι Σουηδία και Τουρκία υπέγραψαν στα τέλη Ιουνίου ένα «μνημόνιο κατανόησης», η Άγκυρα θεωρεί ότι τα αιτήματά της δεν έχουν ικανοποιηθεί, κυρίως όσον αφορά την έκδοση Τούρκων πολιτών τους οποίους κατηγορεί για «τρομοκρατία».

Η σουηδική κυβέρνηση από την πλευρά της επιμένει ότι την τελευταία λέξη στις υποθέσεις αυτές την έχει η ανεξάρτητη σουηδική δικαιοσύνη.

Πηγή: Euronews, AFP

Διαβάστε επίσης:

Σουηδία: Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός – Στη συμμαχία δεξιάς-ακροδεξιάς η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter