Ισπανία: 13 χρόνια κάθειρξη για απάτη - Είχε αποσπάσει 350 εκατομμύρια ευρώ!

Η ισπανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα την καταδίκη σε 13 χρόνια κάθειρξη του «μίνι Μέιντοφ» Χερμάν Κάρδονα, ο οποίος δικαζόταν για μια απάτη με την οποία απέσπασε σχεδόν 350 εκατομμύρια ευρώ από περίπου 180.000 ανθρώπους.

Ο Κάρδονα, ισπανός πολίτης, καταδικάστηκε για «απάτη» και «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» και είχε αποκτήσει το προσωνύμιο «μίνι Μέιντοφ» που παρέπεμπε στον νεοϋορκέζο Μπέρνι Μέιντοφ, τον εγκέφαλο μιας γιγαντιαίας απάτης τύπου πυραμίδας με την οποία απέσπασε κάπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι τόκοι.

Όπως και ο Μέιντοφ, ο Κάρδονα αποσπούσε τα χρήματα των θυμάτων του υποσχόμενος πολύ υψηλές αποδόσεις αυτών που νόμιζαν ότι ήσαν επενδύσεις, από 20% ως ακόμη και 40%, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε χθες Πέμπτη.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σήμερα από δικαστήριο αρμόδιο για τα οικονομικά αδικήματα και την τρομοκρατία.

Ο Κάρδονα δρούσε μέσω της εταιρείας Finanzas Forex, η οποία παρίστανε πως δραστηριοποιείτο στην αγορά συναλλάγματος. Στην πραγματικότητα, δεν είχε τοποθετήσει παρά το 5% των χρημάτων που της είχαν διατεθεί από τους πελάτες της σε αυτήν και τα μερίσματα που τους επέστρεψε ήταν «γελοία», σύμφωνα με την ισπανική δικαιοσύνη.

Ο Μέιντοφ από την πλευρά του δεν έβαλε ποτέ ούτε σεντ σε επενδύσεις.

Ο Κάρδονα ίδρυσε την εταιρεία το 2007 μαζί με τη σύντροφό του, τη Λίνα Μαρία Μαντίγια, μια Κολομβιανή 47 ετών, και έδρασε ως το 2010, εξαπατώντας έως και 186.000 πελάτες.

Με τα χρήματα που απέσπασε αγόρασε πάνω από τριάντα ακίνητα στην Κολομβία, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία και στον Παναμά, μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου εταιρειών-βιτρινών. Η εκτιμώμενη αξία των υλικών αγαθών που απέκτησε υπολογίζεται σε 81 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης επένδυσε 107 εκατομμύρια σε χρυσό, κατά τη δικαιοσύνη.

Ο Κάρδονα καταδικάστηκε να εκτίσει 13 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη και να καταβάλει πρόστιμο 300 εκατομμυρίων ευρώ. Η σύζυγός του καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης τριών ετών και να καταβάλει πρόστιμο 900.000 ευρώ. Η ισπανική δικαιοσύνη διέταξε εξάλλου την κατάσχεση αγαθών που απέκτησαν και αποτελούσαν προϊόν εγκλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.