Ισπανία: Απαγόρευση καθόδου στις Ευρωεκλογές στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Πουιτζντεμόντ

Ισπανία: Απαγόρευση καθόδου στις Ευρωεκλογές στον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, Πουιτζντεμόντ

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο για να γλιτώσει τη σύλληψη, απαγορεύεται να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου, σύμφωνα με απόφαση των ισπανικών εκλογικών αρχών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το αυτονομιστικό του κόμμα.

Σύμφωνα με το κόμμα του “Μαζί για την Καταλονία” που έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση απαγόρευσης, οι εκλογικές αρχές θέλουν με αυτόν τον τρόπο “να κλείσουν το στόμα” του Πουιτζντεμόντ και δύο άλλων αυτοεξόριστων καταλανών αυτονομιστών, του Τόνι Κομίν και της Κλάρα Πονσάτι.

Ο Πουιτζντεμόντ είχε οριστεί πρώτος στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του για τις ευρωεκλογές.

“Δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο (για τη συμμετοχή τους) εκτός αν θέλουν να τους αποκλείσουν για πολιτικούς λόγους”, δήλωσε στο AFP ο δικηγόρος του, ο Γκονσάλο Μπόι.

Πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή εξελέγησαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία καθώς τα κόμματά τους αποκόμισαν οφέλη στις εκλογές αυτές που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη βουλή της ακροδεξιάς. Περισσότερα ΕΔΩ

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter