Ισπανία: Απονομή χάριτος στους 9 Καταλανούς αυτονομιστές από τον πρωθυπουργό Σάντσεθ

Ισπανία: Απονομή χάριτος στους 9 Καταλανούς αυτονομιστές από τον πρωθυπουργό Σάντσεθ

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απένειμε σήμερα χάρη και στους εννέα Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες που έχουν φυλακιστεί για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής το 2017, με έναν εξ αυτών να αντιδρά με μάλλον περιφρονητικό τρόπο στην είδηση της επικείμενης απελευθέρωσής του.

Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε τις απονομές χάριτος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Υπόκεινται σε όρους ενώ συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση να έχουν οι ηγέτες δημόσια αξιώματα.

Οι ηγέτες καταδικάστηκαν το 2019 σε ποινές κάθειρξης μεταξύ 9 και 13 ετών για τα αδικήματα της εξέγερσης και της κατάχρησης κρατικών πόρων, με στόχο να διοργανώσουν δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ισπανία, που οι αρχές στη Μαδρίτη απαγόρευσαν, αλλά το οποίο οδήγησε σε μια μονομερή και πρόσκαιρη κήρυξη ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε περιγράψει τις απονομές χάριτος, στις οποίες όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις αντιτίθεται η πλειονότητα των Ισπανών, ως κίνηση καλής θέλησης και το πρώτο βήμα προς την επίλυση μιας πικρής πολιτικής διαμάχης με την πλούσια βορειοανατολική περιφέρεια της χώρας, της οποίας η κυβέρνηση επιδιώκει τη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία υπό την αιγίδα της Μαδρίτης.

Ένας από τους ηγέτες, ο Ραούλ Ρομέβα, που καταδικάστηκε σε 12ετή κάθειρξη για τον ρόλο του ως επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Καταλονίας, δήλωσε ότι η περιφέρεια θα συνεχίσει τον αγώνα της για αυτοδιάθεση.

«Με την απονομή χάριτος σε εννέα πρόσωπα, δεν θα κρύψουν την καταπίεση που συνεχίζουν να ασκούν σε βάρος εκατοντάδων αυτονομιστών. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα: αμνηστία και αυτοδιάθεση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι Καταλανοί ηγέτες θα απελευθερωθούν από τη φυλακή όταν οι απονομές χάριτος δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.

Συντηρητικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη Μαδρίτη έχουν πει ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά των απονομών χάριτος, ενώ εκατοντάδες αυτονομιστές διαδήλωσαν χθες στη Βαρκελώνη, θεωρώντας ότι το σχέδιο του Σάντσεθ είναι ανεπαρκές και ζητώντας νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter