Ισπανία: Σάντσεθ και Ντίαθ έδωσαν τα χέρια αλλά ο Πουτζδεμόν… στυλώνει τα πόδια

Ισπανία: Σάντσεθ και Ντίαθ έδωσαν τα χέρια αλλά ο Πουτζδεμόν… στυλώνει τα πόδια

Το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας (Esquerra Republicana de Catalunya – ERC) κατέληξε σε συμφωνία με τους ισπανούς σοσιαλιστές (PSOE) για να υποστηρίξει την προσπάθεια του προσωρινού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ για δεύτερη θητεία, δήλωσαν και τα δύο κόμματα την Πέμπτη.

Ωστόσο, η κρίσιμη υποστήριξη του έτερου καταλανικού κόμματος Junts, του Κάρλες Πουτζδεμόν, παραμένει σε εκκρεμότητα εν μέσω διαπραγματεύσεων της τελευταίας στιγμής.

Δεν του φτάνει η Ντίαθ

Ο Σάντσεθ, που αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις εκλογές, συμφώνησε σε δημιουργία συνασπισμού με το Sumar της υπουργού Εργασίας, Γιολάντα Ντίαθ, τον περασμένο μήνα, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται υποστήριξη στο κοινοβούλιο από μικρότερα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων Καταλανών και Βάσκων αυτονομιστών, για να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης.

Ζητώντας την υποστήριξη των καταλανικών κομμάτων, ο Σάντσεθ ανέφερε το Σάββατο ότι τάσσεται υπέρ της χορήγησης αμνηστίας σε άτομα που εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλωνίας το 2017. Η πιθανή χορήγηση αμνηστίας έχει εξαπολύσει πολιτική θύελλα στην Ισπανία, με τους κυρίως συντηρητικούς αντιπάλους να πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις και να κατηγορούν τον Σάντσεθ ότι διακυβεύει το κράτος δικαίου για δικό του πολιτικό όφελος.

«Αμνηστία για όλους»

Η συμφωνία με το ERC περιελάμβανε «μια αμνηστία για όλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του καταλανικού κόμματος Οριόλ Τζουνκέρας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Θα πρέπει να περιλαμβάνει γεγονότα από το 2014 έως τώρα, δήλωσε ο Πέρε Αραγονές, ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλωνίας, ο οποίος ανήκει στο ERC, προσθέτοντας ότι μετά από μια αμνηστία θα είναι «ώρα να προχωρήσουμε προς ένα άλλο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση».

Ο υπουργός Προεδρίας της Ισπανίας και ανώτερος αξιωματούχος του PSOE Φέλιξ Μπολάνιος δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη σφράγιση της συμφωνίας με το ERC ότι δεν θα δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την αμνηστία όσο εκκρεμεί η συμφωνία με άλλα μέρη. Οι Junts πραγματοποίησαν μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν εάν θα στηρίξουν τον Σάντσεθ, αλλά έληξε χωρίς συμφωνία με το PSOE, δήλωσε πηγή των Junts. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Ο Μπολάνιος είπε ότι η συμφωνία «εγγυάται σταθερότητα για το νομοθετικό σώμα», υποδεικνύοντας ότι θα περιλαμβάνει επίσης ψηφοφορίες σε βασικά νομοσχέδια, όπως η έγκριση του κυβερνητικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, ο επικεφαλής του ERC Τζουνκέρας είπε ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση με τη συμφωνία.

«Είναι ένα σύμφωνο για την κυβέρνηση και όσο γίνεται σεβαστό θα συνεχίσουμε με την υποστήριξή μας», είπε. Σύμφωνα με το κείμενο, η Ισπανία θα αναλάβει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ του καταλανικού χρέους, ενώ θα δημιουργήσει έναν νέο μηχανισμό που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και άλλες αυτόνομες περιφέρειες για να αναζητήσουν χρηματοδότηση από την αγορά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter