Ισπανία: Φορολόγηση υπερκερδών για τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Ισπανία: Φορολόγηση υπερκερδών για τράπεζες και εταιρείες ενέργειας ανακοίνωσε ο Σάντσεθ

Την προσωρινή φορολόγηση των υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και τραπεζών ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, στο πλαίσιο μιας δέσμης μέτρων που στοχεύουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων του ολοένα διογκούμενου πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τους φόρους για το έτος 2023-24 αναμένεται να αγγίξουν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διοχετευθούν υπό τη μορφή άμεσης ενίσχυσης στους πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί από τις ανατιμήσεις. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πληθωρισμό «τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ισπανία», παρομοιάζοντάς τον με «σοβαρή ασθένεια της οικονομίας μας που φτωχοποιεί τους πάντες, ιδιαίτερα τους πλέον ευάλωτους».

Η κυβέρνηση αναμένεται να συγκεντρώσει 2 δισ. ευρώ τον χρόνο το 2023 και το 2024 από τον φόρο στα έκτακτα κέρδη που θα έχουν οι εταιρείες ενέργειας και τις δύο χρονιές, ενώ ο φόρος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα εισφέρει 1,5 δισ. ευρώ σε έσοδα κατ’ έτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών, όπως της Sabadell και της Caixabank, σημείωσαν πτώση έως 8% ύστερα από την ανακοίνωση.

Πηγή: Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter