Ισπανία: Η άκρα δεξιά μπαίνει στην κυβέρνηση και τρίτης περιφέρειας

Ισπανία: Η άκρα δεξιά μπαίνει στην κυβέρνηση και τρίτης περιφέρειας

Οι ισπανοί συντηρητικοί και η άκρα δεξιά ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία για να σχηματίσουν περιφερειακή κυβέρνηση στην Εστρεμαδούρα (νοτιοδυτική Ισπανία), τη δεύτερη του είδους μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνηση θα είναι η Μαρία Γκουαρντιόλα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), ενώ ο υπερεθνικιστικός σχηματισμός Vox θα αναλάβει μια διεύθυνση, αυτή της Διαχείρισης Δασών και Αγροτικού Κόσμου, διευκρίνισαν τα δύο κόμματα σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η Εστρεμαδούρα θα γίνει έτσι η τρίτη περιφέρεια της Ισπανίας, στον κυβερνητικό συνασπισμό της οποίας θα συμμετέχει η άκρα δεξιά, μετά την Καστίλλη και Λεόν από πέρυσι και την αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια, μία από τις πλουσιότερες της χώρας, όπου η σχετική συμφωνία συνήφθη στα μέσα Ιουνίου μετά τις εκλογές της 28ης Μαΐου.

Καθώς πλησιάζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, οι δημοσκοπήσεις δίνουν το PP με διαφορά φαβορί έναντι του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, αλλά χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο, πράγμα που αναμένεται να το υποχρεώσει να διαπραγματευθεί με το Vox για να συμπήξει μια πλειοψηφία.

Εκτός απ’ αυτές τις τρεις περιφέρειες (από τις 17 που έχει η Ισπανία) όπου το PP και το Vox έχουν συγκροτήσει κυβερνητική συμμαχία, τα δύο κόμματα έχουν επίσης συνάψει ένα σύμφωνο στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων στη Μεσόγειο, το οποίο προβλέπει να απέχει το Vox ώστε να διευκολυνθεί η ανάληψη καθηκόντων περιφερειάρχη από την υποψήφια του PP, τη Μάργκα Πρόενς. Το PP θα κυβερνήσει συνεπώς μόνο του, όμως με τη στήριξη του Vox στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Στην Εστρεμαδούρα, το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας ανάμεσα στο PP και το Vox, που πρόκειται να υπογραφεί σήμερα από τα δύο κόμματα, δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το σύμφωνο συνασπισμού που συνήφθη στη Βαλένθια είχε προκαλέσει πολυάριθμες επικρίσεις, καθώς το PP ευθυγραμμίσθηκε με θέσεις του Vox, κυρίως όσον αφορά την έννοια της «έμφυλης βίας», που αντικαταστάθηκε από την «ενδοοικογενειακή βία».

Η συμφωνία που συνήφθη στην Εστρεμαδούρα δίνει μικρότερο βάρος στο Vox σε σχέση μ’ αυτή που συνήφθη στη Βαλένθια, όπου η άκρα δεξιά πήρε την αντιπροεδρία της περιφερειακής κυβέρνησης και δύο διευθύνσεις της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter