Ισπανία: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ισπανία: Η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας

Σε μία πραγματική διελκυνστίδα εξελίξεων, ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τους θεσμούς της Μαδρίτης και την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας, βρίσκεται από σήμερα η Ισπανία, έπειτα από την χθεσινή ψήφιση από την πλειοψηφία των αποσχιστικών κομμάτων στο καταλανικό Κοινοβούλιο του νόμου για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Μετά την χθεσινή μακρά και θυελώδη συνεδρίαση του Parlament (καταλανικό Κοινοβούλιο) , που ενέκρινε τον νόμο με τις ψήφους μόνον της κυβερνητικής συμμαχίας του ‘Μαζύ για το Ναι’ (Junts pel Si) και των εθνικιστών αντικαπιταλιστών του CUP, μετά την αποχή των Ciudadanos, PCS (Σοσιαλιστές), PP (Λαϊκό Κόμμα), και Catalunya si que es Pot (όπου μετέχουν οι Podemos), ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ζήτησε σήμερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο (TC) να ακυρώσει τον σχετικό νόμο, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και των Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα, που ήδη έχουν εκφράσει αλληλεγγύη στις κινήσεις του.

Επιπλέον ο Ραχόι έχει συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να εγκριθεί η προσφυγή στο TC, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα στις 10.00, τοπική ώρα (11.00, ώρα Ελλάδος). Από χθες ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο δικαστήριο προσφυγή κατά της διαδικασίας που τηρήθηκε στο Parlament και κατά των πέντε μελών του προεδρίου του, με επικεφαλής την πρόεδρο Κάρμε Φορκαδέλλ, που ενέκριναν την κατάθεση του νόμου για το Δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις των άλλων κομμάτων για την διαδικασία του κατεπείγοντος, την αρχική άρνηση να κατατεθούν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο και την αδιαφορία για το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του Κοινοβουλίου για πιθανή νομική ασυμβατότητα του νόμου.

Ωστόσο, η καταλανική κυβέρνηση υπό τον Κάρλες Πιτζεμόντ και με την σθεναρή υποστήριξη της CUP—που έχει καλέσει σε ‘ανυπακοή’ απέναντι σε όποια απόφαση για ακύρωση του νόμου από τη Μαδρίτη—προωθεί με ιδιαίτερη σπουδή όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Ήδη τις πρωϊνές ώρες σήμερα, το προεδρείο του Parlament εξέλεξε τους πέντε ειδήμονες και νομικούς, που πρότειναν μόνον οι JXSi και CUP, με την αποχή των υπολοίπων κομμάτων, που αποτελέσουν την εφορευτική επιτροπή (Sindicatura Electoral).

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως για τους εκλογικούς καταλόγους θα στηριχθεί στην απογραφή της φετινής 30ης Μαρτίου και όρισε με σχετικό διάταγμα που υπογράφηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου τη χρονική διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που θα ξεκινήσει στις 00.00 τοπική ώρα στις 15 Σεπτεμβρίου και θα τερματισθεί στις 24.00 της 29ης Σεπτεμβρίου. Επίσης στο διάταγμα καθορίζονται και οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι Καταλανοί που ζουν στο εξωτερικό για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου.

Ο Πιτζεμόντ σε σημερινές δηλώσεις του τόνισε πως «θα υπερασπισθεί μέχρις εσχάτων» το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλωνίας και ζήτησε από τους πολίτες της αυτόνομης περιοχής να προσέλθουν στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου, εγγυώμενος πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα «δεσμεύσει» πλήρως την κυβέρνηση.

«Η απόφαση των πολιτών θα μας δεσμεύσει, δεν μπορεί να γίνει αλλοιώς, καθ θα υπερασπισθούμε μέχρις εσχάτων το δικαίωμα όλων των Καταλανών να ψηφίζουν, να αποφασίζουν και να είναι εκείνοι που θα καθορίζουν το μέλλον τους. Η Καταλωνία θα αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον της την 1η Οκτωβρίου», διατράνωσε ο Πιτζεμόντ.

Ο ίδιος μεταξύ των άλλων τόνισε πως η Καταλωνία έχει «την ευκαιρία» να οικοδομήσει ένα κράτος «δημοκρατικό, μοντέρνο κι ελεύθερο», μία απόφαση που θα «απορρέει από τον κόσμο, κι όχι από κάποιο δικαστήριο, υπουργικό συμβούλιο, ή Συνταγματικό Δικαστήριο χωρίς νομιμοποίηση, κύρος, και με πέραν κάθε επιπέδου ανάρμοστα πολιτικά ελατήρια».

Πηγή: EFE, El Pais, El Mundo, El Publico, La Vanguardia, Periodico de Catalunya

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter