Ισπανία: Η Βαρκελώνη βάζει «φρένο» στις διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής προϊόντων

Ισπανία: Η Βαρκελώνη βάζει «φρένο» στις διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής προϊόντων

Ένα σοβαρό πλήγμα στις διαδικτυακές πλατφόρμες διανομής κατάφερε ο δήμος της Βαρκελώνης, αφού απαγόρευσε την περασμένη Παρασκευή τα λεγόμενα «σκοτεινά καταστήματα», τα οποία καταστήματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διανομή λαχανικών και άλλων τροφίμων και όχι για επιτόπου πώληση. Έτσι, η Βαρκελώνη μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ πόλεων της Ευρώπης που έχουν ανακοινώσει περιορισμούς στις εταιρείες διανομής, όπως το Άμστερνταμ το 2022.

Ανάπτυξη κατά την πανδημία

Οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων έχουν γνωρίσει τρομακτική άνοδο τα τελευταία χρόνια και επεκτάθηκαν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού η καταναλωτική ζήτηση δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί διαφορετικά, εξαιτίας των εκτεταμένων lockdown στα καταστήματα. Η γρήγορη ανάπτυξή τους έγινε σε ένα «παρθένο» νομικό πεδίο, με πολλές εργασιακές και νομικές παρατυπίες να περνάνε ανέλεγκτες για όσο διαρκούσε η πανδημία. Τον τελευταίο καιρό, οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη κάνουν κινητοποιήσεις και έχουν καταφέρει να κερδίσουν αυτονόητα δικαιώματα όπως καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, πληρωμένη άδεια και άδεια ασθενείας.

Ο σκοπός της απαγόρευσης των «σκοτεινών καταστημάτων» είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η διατήρηση των παραδοσιακών καταστημάτων της γειτονιάς, ώστε να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα της πόλης και να μην μειωθεί το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Σημείωσε μάλιστα ότι τα σκοτεινά καταστήματα προκαλούσαν ολοένα και περισσότερη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Ποιος επηρεάζεται

Η απαγόρευση θα επηρεάσει κυρίως την πλατφόρμα διανομής Glovo, της οποίας κύριος μέτοχος είναι η γνωστή γερμανική εταιρεία Delivery Hero, που έχει αναπτύξει την τακτική των σκοτεινών καταστημάτων. Η Glovo έχει οκτώ καταστήματα στη Βαρκελώνη, είπε ένας εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας που πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει σχόλια σχετικά με την απαγόρευση αν δεν διαβάσει πρώτα ολοκληρωμένα τη νέα νομοθεσία. Άλλες πλατφόρμες, όπως η τουρκική Getir, απέφυγαν να σχολιάσουν, και άλλες, όπως η UberEats, ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν σκοτεινά καταστήματα στην Ισπανία.

Η απαγόρευση της Βαρκελώνης θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες, αφού δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της τοπικής κυβέρνησης, και θα επηρεάσει 21 σκοτεινά καταστήματα, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

Αλλαγή χρήσης

Οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε αποθήκες τροφίμων χωρίς παράδοση στο σπίτι ή σε ανοιχτά σούπερ μάρκετ. Η Βαρκελώνη ενέκρινε επίσης ένα μέτρο που αναγκάζει τις λεγόμενες «σκοτεινές κουζίνες» – εγκαταστάσεις κουζίνας που παράγουν τρόφιμα για παράδοση στο σπίτι – να βρίσκονται μόνο σε μια βιομηχανική προαστιακή περιοχή.

Το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ ενέκριναν πέρυσι το πάγωμα των νέων σκοτεινών καταστημάτων για ένα χρόνο, ενώ η Γαλλία είπε ότι θα πρέπει να ταξινομηθούν ως αποθήκες ακόμη και αν πωλούν προϊόντα παρόμοια με τα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης:

Wolt, efood και λοιπά νεοφιλελεύθερα όνειρα

82 Ευρωβουλευτές ζητούν κοινοτική νομοθεσία για εργαζομένους σε πλατφόρμες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter