Ισπανία και Μαρόκο ανοίγουν τα σύνορα στη Θέουτα και τη Μελίγια

Ισπανία και Μαρόκο ανοίγουν τα σύνορα στη Θέουτα και τη Μελίγια

Η Μαδρίτη και το Ραμπάτ συμφώνησαν να ανοίξουν ξανά «τις επόμενες ημέρες» τα σύνορα μεταξύ των ισπανικών θυλάκων Θέουτα και Μελίγια στο βόρειο Μαρόκο, τα οποία ήταν κλειστά εδώ και δύο χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη 11 Μαΐου ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το μαροκινό ομόλογό του, Νάσερ Μπουρίτα στο Μαρακές. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. «Η απόφαση έχει ληφθεί, αλλά υπάρχουν ακόμα πρακτικές πτυχές» που πρέπει να επιλυθούν», εξήγησε ο  Αλμπάρες.

Αυτοί οι συνοριακοί σταθμοί είχαν κλείσει κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας Covid-19 , την άνοιξη του 2020, και στη συνέχεια παρέμειναν κλειστοί λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ. Αυτά τα χερσαία σύνορα, τα μόνα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής, επρόκειτο να ανοίξουν ξανά το «Σάββατο 30 Απριλίου τα μεσάνυχτα», ανέφερε το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, αλλά το κλείσιμο παρατάθηκε για δύο εβδομάδες ακόμα για να προετοιμαστεί το άνοιγμα, σύμφωνα με την Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Ισπανίας.

Η συμφωνία έρχεται αφότου η Μαδρίτη τερμάτισε μια διπλωματική κρίση με το Ραμπάτ που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, όταν η ισπανική κυβέρνηση έκανε αναστροφή στην παραδοσιακή πολιτική της σχετικά με το Μαρόκο, υποστηρίζοντας δημόσια το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για την αμφισβητούμενη -από τους αυτονομιστές σαχράουι-Δυτική Σαχάρα.

«Λάδι στη φωτιά» έριξε επίσης και η υποδοχή στην Ισπανία του αρχηγού των Σαχραουί αυτονομιστών του Μετώπου Πολισάριο, Μπραχίμ Γκαλί, που νοσηλεύτηκε εκεί για Covid-19. Η διαμάχη μεταξύ Ραμπάτ και Μαδρίτης οδήγησε σε μεταναστευτική κρίση, καθώς οι έλεγχοι στα σύνορα χαλάρωσαν από την κυβέρνηση του Μαρόκου και το Μάιο του 2021 πέρασαν στην Ισπανία περισσότεροι από 10.000 μετανάστες μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες!

Για το θέμα αυτό, ο Αλμπάρες χαιρέτισε την Τετάρτη μια πτώση 70% στην άφιξη μεταναστών στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών του Μαρόκου, μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου 2021 και Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 και την αποδίδει «εν μέρει στη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων» των δύο χωρών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter