Ισπανία: Κατασκοπεία σε βάρος Καταλανών αυτονομιστών παραδέχτηκε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Ισπανία: Κατασκοπεία σε βάρος Καταλανών αυτονομιστών παραδέχτηκε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών

Την παρακολούθηση των κινητών τηλεφώνων των αρχηγών του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος επιβεβαίωσε η αρχηγός των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, Παζ Εστέμπαν, ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά την σχετική υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον περασμένο μήνα όταν το καναδικό παρατηρητήριο κυβερνοασφάλειας Citizen Lab έκανε γνωστό ότι τα τηλέφωνα περισσότερων από 60 ατόμων που συνδέονται με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα είχαν υποκλαπεί χρησιμοποιώντας το διαβόητο λογισμικό παρακολούθησης Pegasus.

Η αποκάλυψη της Εστεμπάν αναμένεται να κλονίσει την κυβερνητική συνοχή, αφού η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ εξαρτάται μεταξύ άλλων από από το καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (Esquerra Republicana) για να περάσει πλήθος νομοθετημάτων και για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές που κανονικά διεξάγονται στα τέλη του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα όσο και οι αριεστεροί Podemos, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σάντσεθ, έχουν ζητήσει την απομάκρυνση του υπουργού Άμυνας στο φόντο των σχετικώ αποκαλύψεων.

Ερωτηθείσα εάν η κ. Εστεμπάν, η οποία είναι επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών (CNI) από το 2020, θα παραμείνει στη θέση της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ είπε την Τρίτη ότι δεν θέλει να «μιλήσει για μελλοντικά σενάρια», ενώ αρνήθηκε να προχωρήσει σε περαιτέρω σχόλια.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter