Ισπανία- κορoνοϊός: Πώς σε μόλις 18 ημέρες ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα

Ισπανία- κορoνοϊός: Πώς σε μόλις 18 ημέρες ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα

Η κατάσταση στην Ισπανία οδεύει από το κακό στο χειρότερο, αφού την Τετάρτη ξεπέρασε σε αριθμό νεκρών ακόμα και την Κίνα. 

Το ερώτημα ωστόσο, είναι πώς η χώρα έχασε τον έλεγχο μετρώντας μέχρι χθες, Τετάρτη 49.515 κρούσματα και 3.647 θανάτους ασθενών.

Σύμφωνα με την Guardian χρειάστηκαν μόλις 18 ημέρες για να φτάσει η Ισπανία στην κατάσταση αυτή. Επισημαίνει ότι στις 7 Μαρτίου ελήφθη η απόφαση της πρώτης ισπανικής επαρχίας, στη Λα Ριόχα, να βάλει σε καραντίνα ολόκληρα τετράγωνα γειτονιάς στην πόλη Χάρο. Τότε τα κρούσματα στην Ισπανία ήταν μόλις 430 με τα 60 εξ αυτών να έχουν προκύψει έπειτα από μια κηδεία. Μια ημέρα αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox έφτασαν στη Μαδρίτη για μια εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι εκείνο το Σάββατο ανακοινώθηκε καραντίνα για την πόλη Χάρο, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για θέματα υγείας, Φερνάντο Σιμόν είχε αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών την αξιολόγηση του κινδύνου από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Δεκαοχτώ ημέρες μετά η κατάσταση στην Ισπανία είναι δραματική αφού όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ ακόμα και όταν ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται επικίνδυνα η ζωή στη χώρα συνεχιζόταν κανονικά, με τραπέζια και καρέκλες να εμφανίζονταν στα πεζοδρόμια και τα πάρκα. Στη Μαδρίτη ο συναγερμός σήμανε για πρώτη φορά τστις 11 Μαρτίου, αφού τα κρούσματα έφτασαν τότε τα 1.646 με την τοπική κυβέρνηση να ανακοινώνει το κλείσιμο στα σχολεία.

Ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση της Καταλονίας και τελικά μια εβδομάδα μετά την καραντίνα στο Χάρο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το πρώτο lockdown για όλη την Ισπανία, ωστόσο ήταν ήδη αργά αφού ο κορονοϊός είχε ήδη εξαπλωθεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter