Ισπανία: Κρίσιμη η στάση των Podemos στη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σάντσεθ

Ισπανία: Κρίσιμη η στάση των Podemos στη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Σάντσεθ

Το Unidas Podemos ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα στηρίξει τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αργότερα σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι ο Σάντσεθ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χάσει αυτόν τον πρώτο γύρο.

Ο Σάντσεθ, που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Απριλίου χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις μήνες δύσκολων συνομιλιών συνεργασίας με το Podemos, που εμφανίζεται ως ο φυσικός σύμμαχος των κεντροαριστερών Σοσιαλιστών (PSOE) του εντολοδόχου πρωθυπουργού.

Ενώ είναι πιθανόν να μην κερδίσει τον σημερινό πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο Σάντσεθ μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής σε ένα δεύτερο γύρο δύο ημέρες αργότερα, υπό την προϋπόθεση ότι το Podemos και οι Σοσιαλιστές θα ξεπεράσουν τις διαφορές τους καταλήγοντας έως τότε σε μια συμφωνία.

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσουμε αλλά προφανώς δεν θα ψηφίσουμε υπέρ (του Σάντσεθ)», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, ερωτηθείς για το πώς θα ψηφίσει σήμερα το κόμμα του. Δήλωσε ότι το κόμμα του δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα απέχει ή θα ψηφίσει ‘όχι’.

Βάσει του ισπανικού συστήματος για την επιλογή του πρωθυπουργού, ο Σάντσεθ θα χρειαστεί σήμερα απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων στο 350μελές κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του σώματος. Στον δεύτερο γύρο της Πέμπτης θα ισχύουν διαφορετικοί κανόνες και απαιτείται απλή πλειοψηφία.

Ο Ετσενίκε δήλωσε ότι το κόμμα του θέλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους Σοσιαλιστές προκειμένου να προσπαθήσει να πετύχει συμφωνία για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Λαμβάνοντας υπόψιν πόσο δύσκολες ήταν οι συνομιλίες τους τρεις τελευταίους μήνες και το τεταμένο κλίμα κατά τις ομιλίες Σάντσεθ και του ηγέτη του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας στη βουλή αργά χθες, μένει να φανεί πόσο σταθερή και ενωμένη θα ήταν μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού.

«Σε κάθε περίπτωση, ένας συνασπισμός του (σοσιαλιστικού) PSOE με το Podemos θα δυσκολέψει τη νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει μεγάλες αλλαγές πολιτικής καθώς θα περιόριζε τη δυνατότητα του Σάντσεθ να πετύχει συμφωνίες με άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόζο από την εταιρία πολιτικών συμβούλων Teneo. Πηγές στο Podemos και το Σοσιαλιστικό κόμμα δήλωσαν ότι το βασικό ερώτημα είναι τι ρόλο θα αναλάβουν οι Podemos.

Εάν ο Σάντσεθ δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ως πρωθυπουργός την Πέμπτη, μπορεί να υπάρξουν και νέες ψηφοφορίες τον Σεπτέμβριο. Εάν αποτύχει και τότε, μπορεί να διενεργηθούν και πάλι εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter