Ισπανία: Μειώνει τον ειδικό φόρο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Ισπανία: Μειώνει τον ειδικό φόρο για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Η ισπανική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα μια νέα σειρά μέτρων με στόχο να μειωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, λόγω της αύξησης των τιμών.

Το σχέδιο αυτό, που υιοθετήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, προβλέπει την προσωρινή μείωση του ειδικού φόρου ηλεκτρικού που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, από το 5,11% στο 0,5% – δηλαδή στο ελάχιστο ποσοστό που απαιτείται από τους ευρωπαϊκού κανόνες.

Προβλέπεται επίσης να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει να περιοριστούν τα επιπλέον έσοδα που θα αποκομίσουν οι εταιρίες ενέργειας χάρη στις αυξημένες τιμές στις διεθνές αγορές. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτά τα πρόσθετα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης διαβεβαιώνει ότι αυτό το μέτρο, που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022, θα επιτρέψει να μειωθεί «ο λογαριασμός των καταναλωτών».

Ένα πρώτο πακέτο μέτρων είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στα τέλη Ιουλίου. Μειώθηκε έτσι προσωρινά ο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, από το 21% στο 10% ενώ ανεστάλη ο φόρος πώλησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η τιμή του ηλεκτρικού έχει αυξηθεί κατακόρυφα εδώ και μήνες, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την ένωση καταναλωτών Facua, κατά μέσο όρο ο μηνιαίος λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν σήμερα οι Ισπανοί φτάνει τα 108 ευρώ, δηλαδή αύξηση 62% μέσα σε έναν χρόνο.

Η αύξηση των τιμών προκάλεσε εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης της Ισπανίας, μεταξύ των Σοσιαλιστών και του Podemos το καλοκαίρι. Η ριζοσπαστική αριστερά απείλησε μάλιστα ότι θα οργανώσει κινητοποιήσεις αν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η «ενεργειακή αβεβαιότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter