Ισπανία: Μερική κρατικοποίηση της Telefonica, κόντρα στους Σαουδάραβες

Ισπανία: Μερική κρατικοποίηση της Telefonica, κόντρα στους Σαουδάραβες

Οι μετοχές της Telefonica εκτινάχθηκαν στα ύψη το πρωί της Τετάρτης, αφού η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αγοράσει μερίδιο έως και 10% στην εταιρεία σε αντιστάθμισμα παρόμοιας εξαγοράς από την STC της Σαουδικής Αραβίας. Οι μετοχές της Telefonica σημείωσαν άνοδο 5,5% στα 3,763 ευρώ στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Η κρατική εταιρεία συμμετοχών SEPI δήλωσε την Τρίτη ότι θα αγοράσει τις μετοχές με τρόπο που θα ελαχιστοποιούσε τον αντίκτυπο στην τιμή της αγοράς, αν και δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα. Πηγή κοντά στο θέμα είπε στο Reuters ότι θα αγοράσει μικρές ποσότητες μετοχών σε διάστημα δύο μηνών.

Ένα μερίδιο 10% είχε αγοραία αξία περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το απόγευμα της Τρίτης. Καθώς η Telefonica θεωρείται πάροχος αμυντικών υπηρεσιών, το υπουργείο Άμυνας έχει καλό λόγο να προχωρήσει σε εξαγορές και συμμετοχές μεταξύ 5% και 10%, εκτός εάν ο αγοραστής δεσμευτεί να μην ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Τον Οκτώβριο, η SEPI δήλωσε ότι σκέφτεται να αγοράσει ένα μερίδιο στην Telefonica, η οποία θεωρήθηκε ως μια κυβερνητική προσπάθεια να εξισορροπήσει την πιθανή επιρροή της σαουδικής STC στην εταιρεία. «Η παρουσία ενός βασικού μετόχου του δημόσιου τομέα θα ενισχύσει την ιδιοκτησιακή σταθερότητα της εταιρείας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προϋπολογισμού την Τρίτη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter