Ισπανία: Νέες κατηγορίες εναντίον των Καταλανών ηγετών στο φόντο της αλλαγής του ποινικού κώδικα

Ισπανία: Νέες κατηγορίες εναντίον των Καταλανών ηγετών στο φόντο της αλλαγής του ποινικού κώδικα

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε την στοιχειοθέτηση κατηγορίων για βεβαρημένη πρόκληση κοινωνικής ταραχής και κατάχρηση δημοσίων χρημάτων το πρωί της Τρίτης εκ νέου τους καταλανούς πολιτικούς που πρωτοστάτησαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλoνίας το 2017, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος, Κάρλες Πουτζντεμόν.

Η κίνηση έρχεται ως απάντηση στην απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας, από τον επικεφαλής ανώτατο δικαστή, Πάμπλο Γιαρένα, για κατάπτωση της κατηγορίας για στάση, μιας και ο Ποινικός Κώδικας της χώρας άλλαξε στις 12 Ιανουαρίου, αφαιρώντας τη στασίαση ως έγκλημα.

Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, σύμφωνα με τα τοπικά ΜME, ζητούν την ανώτατη ποινή για τον Πουτζντεμόν ο οποίος μόνο με την κατηγορία για κατάχρηση δημοσίων χρημάτων, σχετικά με τη διεξαγωγή του απαγορευμένου από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης δημοψηφίσματος, μπορεί να λάβει ποινή μέχρι και 12 χρόνια. Επιπροσθέτως, με τη νέα κατηγορία για βεβαρημένη πρόκληση δημόσιας ταραχής μπορεί να λάβει εκτός από ποινή φυλάκισης από 3 μέχρι 5 έτη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων μέχρι και 8 έτη. Σε παρόμοια θέση βρίσκονται και οι Οριόλ Τζουνκέρας, Κλάρα Πονσατί και Τόνι Κομίν.

Στην πραγματικότητα, οι εισαγγελείς ζητούν να διωχθούν οι καταλανοί πολιτικοί για ένα έγκλημα που δεν υπήρχε ως τότε, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική δίωξη ενάντια στους αυτονομιστές πολιτικούς. Μάλιστα, ο δικαστής Γιαρένα ανέφερε αυτό το επιχείρημα στην απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και κατέρριψε τις κατηγορίες για στασίαση, διατηρώντας όμως εκείνες της ανυπακοής και της κατάχρησης χρημάτων. Ο υπεύθυνος της υπόθεσης εναντίον των καταλανών πολιτικών θεωρεί ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της κατηγορίας για υποκίνηση σε ταραχές, ούτε καν στη βεβαρημένη εκδοχή, και για αυτό δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν στην περίπτωση αυτή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter