Ισπανία: Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος έχασε την ψηφοφορία στην κάτω Βουλή – Νέα προσπάθεια την Παρασκευή

Ισπανία: Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος έχασε την ψηφοφορία στην κάτω Βουλή – Νέα προσπάθεια την Παρασκευή
The leader of Spain's conservatives Alberto Feijoo gestures during an investiture session at the Spanish parliament in Madrid, Spain, Wednesday, Sept. 27, 2023. Feijoo has failed in his long-shot first bid to become the country's next prime minister, falling short of the votes he needed in the Spanish parliament to form a government. (AP Photo/Paul White)

Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος της Ισπανίας, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, απέτυχε σήμερα να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους στην κάτω Βουλή προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP)  κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου οι οποίες δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή. O Φεϊχό δεν κατάφερε να πείσει αρκετούς βουλευτές από άλλα κόμματα να τον υποστηρίξουν προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Έλαβε 172 ψήφους υπέρ ενώ 178 βουλευτές ψήφισαν κατά και δεν υπήρξε καμία αποχή σε σύνολο 350.«Είναι σαφές πως κάναμε ό,τι μπορούσαμε, και πως η Ισπανία μπορεί να μείνει ήσυχη, επειδή θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την ψηφοφορία.

Ενώ ο Φεϊχό δέχθηκε την πρώτη «μαχαιριά» στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση, είναι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ που έχει μια πιο ρεαλιστική –αν και δύσκολη– ευκαιρία να πείσει τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο να τον υποστηρίξουν για άλλη μια θητεία.

Η ισπανική νομοθεσία επιτρέπει στον Φεϊχό μια δεύτερη προσπάθεια μεθαύριο Παρασκευή, για να εκλεγεί πρωθυπουργός.

Αν ο Φεϊχό αποτύχει την Παρασκευή, ο Σάντσεθ θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και θα  πρέπει να διαπραγματευθεί με καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και τα οποία απαιτούν μια αμφιλεγόμενη και καθόλου δημοφιλή αμνηστία για τους ηγέτες και τους ακτιβιστές που ενεπλάκησαν στην προσπάθεια απόσχισης της περιφέρειας από την Ισπανία το 2017 ως προϋπόθεση για να δώσουν την υποστήριξή τους.

Ο Σάντσεθ θα έχει δύο μήνες για να διαπραγματευθεί μια συμφωνία αλλά, αν αποτύχει, θα διεξαχθούν νέες εκλογές.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter