Ισπανία: Ο Πουτζδεμόν θέτει υποψηφιότητα για σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία

Ισπανία: Ο Πουτζδεμόν θέτει υποψηφιότητα για σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία

Ο ηγέτης των αυτονομιστών της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος ενώπιον του νέου καταλανικού κοινοβουλίου που αναδείχθηκε από τις τοπικές εκλογές για να σχηματίσει νέα τοπική κυβέρνηση μειοψηφίας που θα απαρτίζεται από τα αυτονομιστικά κόμματα.

Παρά την εκλογική νίκη της καταλανικής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην εκλογική αναμέτρηση, ο Κάρλες Πουτζδεμόν, που βρίσκεται στην εξορία από το 2017 θεωρεί ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να σχηματίσει κυβέρνηση και το ανακοίνωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Αρζελέ-συρ-Μερ της νότιας Γαλλίας, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τα ισπανογαλλικά σύνορα.

Ο Πουτζδεμόν, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Junts per Catalunya (Μαζί για την Καταλoνία), δήλωσε ότι ο ηγέτης του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σαλβαδόρ Ιγια δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει επαφές με την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), το έτερο μεγάλο καταλανικό αυτονομιστικό κόμμα για τον σχηματισμό «κυβέρνησης αυτονομιστικής προσήλωσης».

Οι εκλογές κατάφεραν βαρύ πλήγμα στο αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας, που έχασε την πλειοψηφία του στο τοπικό κοινοβούλιο περισσότερα από έξι χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης του 2017 της οποία ηγήθηκε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, τότε πρόεδρος της Καταλονίας. Στην συνέχεια, αναγκάσθηκε να εξορισθεί για να αποφύγει τη δικαστική δίωξη.

Οι καταλανοί σοσιαλιστές εξασφάλισαν 42 έδρες στο τοπικό 135μελές κοινοβούλιο, δηλαδή εννέα περισσότερες σε σχέση με τις τελευταίες τοπικές εκλογές του 2021.

Το Junts per Catalunya αύξησε τις δυνάμεις του καταλαμβάνοντας 35 έδρες (3 επιπλέον έδρες), αλλά το ERC, το κόμμα του σημερινού προέδρου Πέρε Αραγκονές, κατέρρευσε καταλαμβάνοντας μόλις 20 έδρες (-13 έδρες). Το αυτονομιστικό ακροαριστερό CUP έπεσε από τις 9 στις 4 έδρες. Κατά συνέπεια, τα τρία αυτονομιστικά κόμματα μαζί δεν διαθέτουν παρά 59 έδρες.

Ακόμη και αν περιληφθούν οι δύο έδρες της Καταλανικής Συμμαχίας, μίας νέας αυτονομιστικής ακροδεξιάς παράταξης, με την οποία τα ERC και CUP έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστούν, οι αυτονομιστικές παρατάξεις απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 68 εδρών.

Παρά την κατάρρευσή του, το ERC διαδραματίζει ρόλο κλειδί, διότι η κοινοβουλευτική του υποστήριξη είναι αναγκαία τόσο στους σοσιαλιστές όσο και στον Πουτζδεμόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter