Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές προτείνουν επιτροπή διερεύνησης των εγκλημάτων της Καθολικής Εκκλησίας εις βάρος παιδιών

Ισπανία: Οι Σοσιαλιστές προτείνουν επιτροπή διερεύνησης των εγκλημάτων της Καθολικής Εκκλησίας εις βάρος παιδιών

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε σήμερα στο κοινοβούλιο να συσταθεί μια επιτροπή ειδικών για να ερευνήσει σχετικά με τα αδικήματα σε βάρος παιδιών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας, καθώς αυτή η τελευταία έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει η ίδια μια γενική έρευνα για το θέμα αυτό.

Η επιτροπή αυτή θα σχηματισθεί «από ειδικούς, από εκπροσώπους ενώσεων θυμάτων, από τον κλήρο, από τη δημόσια διοίκηση», εξήγησε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας στη βουλή, ο Έκτορ Γκόμεθ.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με τον πιο αυστηρό τρόπο, αλλά και με τη μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και με τον κατά το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο ένα θέμα το οποίο η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να αγνοεί», δήλωσε από την πλευρά της η Κάρμεν Κάλβο, πρώην δεύτερη στην ιεραρχία της αριστερής κυβέρνησης.

Μέχρι τώρα, η σεξουαλική βία, που ασκήθηκε σε ανηλίκους από καθολικούς ιερωμένους, δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο καμιάς σημαντικής έρευνας στην Ισπανία, ούτε της Εκκλησίας ούτε του Κράτους, αντίθετα απ’ ό,τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία ή η Αυστραλία.

Ελλείψει επίσημων δεδομένων, η εφημερίδα El Pais άρχισε τη δική της έρευνα το 2018, καταγράφοντας 1.246 θύματα από τα χρόνια του 1930. Από την πλευρά της, η Εκκλησία έχει αναγνωρίσει μόνο 220 περιπτώσεις από το 2001.

Η κυβέρνηση θα έρθει σε επαφή «με την Καθολική Εκκλησία για να της ζητήσει να συνεργαστεί» με την επιτροπή, «ενώ σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, η Καθολική Εκκλησία ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία», πρόσθεσε η Κάρμεν Σάλβο.

Η δημιουργία αυτής της επιτροπής ειδικών θα πρέπει να ψηφιστεί από τη βουλή, η οποία έχει ήδη δεχθεί να εξετάσει ένα αίτημα κοινοβουλευτικής έρευνας για το θέμα που έχει διατυπωθεί από το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos, εταίρο των σοσιαλιστών στους κόλπους του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και από δύο αυτονομιστικά αριστερά κόμματα, τους Καταλανούς του ERC και τους Βάσκους του EH Bildu.

Ο Έκτορ Γκόμεθ εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του ότι οι σοσιαλιστές θα μπορέσουν να πείσουν το Podemos να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας επιτροπής ειδικών μάλλον, παρά τη διεξαγωγή μιας κοινοβουλευτικής έρευνας.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πέδρο Σάντσεθ είχε εκφράσει δημόσια την υποστήριξή του σε ένα θύμα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Εκκλησίας, τον καταλανό συγγραφέα Αλεχάντρο Παλόμας, ο οποίος κατήγγειλε πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από έναν ιερωμένο στην ηλικία των οκτώ ετών σ’ ένα καθολικό σχολείο στα μέσα των χρόνων του 1970.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter