Ισπανία: Πρώτη η δεξιά στις περιφερειακές εκλογές – Άνοδος και για το ακροδεξιό Vox

Ισπανία: Πρώτη η δεξιά στις περιφερειακές εκλογές – Άνοδος και για το ακροδεξιό Vox

Το Λαϊκό Κόμμα του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό αναδείχθηκε πρώτο στις περιφερειακές εκλογές της Ισπανίας, οι οποίες κατά τους αναλυτές αποτελούν δείκτη για τις εθνικές κάλπες που θα στηθούν τους επόμενους μήνες.

Οι εκλογές αφορούσαν το σύνολο των 8.131 δήμων και 35,5 εκατ. ψηφοφόρους, καθώς και τα κοινοβούλια των 12 από τις 17 περιφερειών της χώρας.

Με καταμετρημένο το 99,97% των ψήφων, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα συγκέντρωσε 31,5% (7.046.634 ψήφοι), αυξάνοντας κατά 9% το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Σημαντική υποχώρηση για τους Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ που απώλεσαν την πρωτιά χάνοντας πάνω από 400.000 ψήφους (ποσοστό 28,11% έναντι 29,38%).

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν νίκη της δεξιάς στις διπλές χθεσινές εκλογές, ωστόσο οι απώλειες του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) ήταν μεγαλύτερες του αναμενομένου. «Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ελπίζαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Πιλάρ Αλεγρία.

Το PP αναδείχθηκε πρώτο σε τουλάχιστον έξι από τις δέκα από τις περιφέρειες όπου μέχρι χθες κυβερνούσε (μόνο ή χάρη σε συμμαχίες) το PSOE: τη Βαλένθια (ανατολικά), τέταρτη σε πληθυσμό σε όλη τη χώρα, την Αραγονία (κεντρικά), την Εξτρεμαδούρα (δυτικά), τις Βαλεαρίδες (ανατολικά), την Καντάμπρια και τη Ριόχα (βόρεια).

Μετά το κόμμα του Φεϊχό, κερδισμένο ήταν και το ακροδεξιό Vox τους συνδυασμούς του οποίου στους δήμους και τις περιφέρειες επέλεξαν 1,6 εκατ. Ισπανοί. Το Vox διπλασίασε τις δυνάμεις και τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 (7,18% έναντι 3,56%).

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter