Ισπανία – Σάντσεθ: Οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχτούν ποτέ ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ισπανία – Σάντσεθ:  Οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχτούν ποτέ ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Οι Σοσιαλιστές, που κυβερνούν την Ισπανία, δεν θα δεχτούν «ποτέ» τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας, όπως επιθυμούν οι Καταλανοί αυτονομιστές, με τους οποίους η Μαδρίτη σκοπεύει να ξαναρχίσει διαπραγματεύσεις από τον Σεπτέμβριο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση», υπογράμμισε ο Σάντσεθ μιλώντας στο κοινοβούλιο και διαβεβαίωσε ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα, του οποίου είναι γενικός γραμματέας, «δεν θα δεχτεί ποτέ μια τέτοια παρεκτροπή».

Για να οργανωθεί ένα δημοψήφισμα «θα χρειαστεί, όσοι το στηρίζουν, να πείσουν τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου ώστε να τροποποιηθεί το άρθρο 2 του Συντάγματος της Ισπανίας. Και κατόπιν οι Ισπανοί και οι Ισπανίδες να επικυρώσουν αυτήν την αναθεώρηση μέσω δημοψηφίσματος», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι απίθανη, δεδομένου ότι οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις (Σοσιαλιστές, Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox) διαφωνούν με αυτήν την προοπτική.

Ο Σάντσεθ συναντήθηκε χθες, για πρώτη φορά, με τον νέο πρόεδρο της Καταλονίας, τον μετριοπαθή αυτονομιστή Πέρε Αραγκονές. Ο τελευταίος ανακοίνωσε αμέσως μετά ότι ο διάλογος μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, με στόχο την επίλυση της κρίσης, θα ξαναρχίσει την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

«Θα χρειαστεί να γίνει ένα δημοψήφισμα, διαφορετικά η σύγκρουση θα συνεχιστεί», επέμεινε ο Αραγκονές σήμερα, μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στη Μαδρίτη. Χαιρέτισε ωστόσο την πρόθεση της κεντρικής κυβέρνησης να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στην Καταλονία και να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις υποδομές της, μολονότι «αυτό δεν θα βοηθήσει να επιλυθεί η πολιτική διένεξη», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter