Ισπανία: Σε δίνη το Λαϊκό Κόμμα μετά από σύμβαση απευθείας ανάθεσης για μάσκες

Ισπανία: Σε δίνη το Λαϊκό Κόμμα μετά από σύμβαση απευθείας ανάθεσης για μάσκες

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα του Λαϊκού Κόμματος (PP) στη Μαδρίτη την Κυριακή ως ένδειξη υποστήριξης προς την περιφερειακή πρόεδρο της πρωτεύουσας Ισαμπέλ Ντίαθ Αγιούσο αλλά και για να καλέσουν τον πρόεδρο του συντηρητικού κόμματος Πάμπλο Κασάδο να παραιτηθεί.

Η Ντίαθ Αγιούσο και ο Κασάδο έχουν εμπλακεί τις τελευταίες ημέρες σε μια δημόσια διένεξη που έχει προκαλέσει νευρικότητα εσωκομματικά.

Η διένεξη ξέσπασε αφότου η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ζήτησε να διερευνηθεί ο ισχυρισμός ότι ο αδελφός της Ντίαθ Αγιούσο επωφελήθηκε οικονομικά από μια σύμβαση για μάσκες προσώπου που η περιφερειακή κυβέρνηση της Μαδρίτης ανέθεσε σε μια εταιρεία στην αρχή της πανδημίας.

Το Λαϊκό Κόμμα προσπάθησε να τερματίσει τη διαμάχη αυτή με μια συνάντηση μεταξύ των δύο αυτό το Σαββατοκύριακο, μετά την οποία η ιδέα της έρευνας εγκαταλείφθηκε, όπως αναφέρει το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους έξω από το κέντρο του Λαϊκού Κόμματος στο κέντρο της Μαδρίτης και φώναξαν συνθήματα όπως «Αγιούσο , πρόεδρε!» και «Κασάδο, αποτυχία!».

Η Αγιούσο, ανερχόμενη στο Λαϊκό Κόμμα και ευρέως αποδεκτή για να γίνει ηγέτης του στο μέλλον, την περασμένη εβδομάδα εξαπέλυσε επίθεση κατά της ηγεσίας του κόμματός της για αυτό που χαρακτήρισε εκστρατεία λάσπης.

Κατηγόρησε δηλαδή στελέχη του Λαϊκού Κόμματος ότι προσέγγισαν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να την «κατασκοπεύσουν». Ο Κασάδο βέβαια το αρνήθηκε.

Η αρχική έρευνα σχετικά με την Ντίαθ Αγιούσο επεδίωκε να ρίξει φως στη συμφωνία της κυβέρνησής της να εξασφαλίσει εξοπλισμό μασκών από την Κίνα μέσω ισπανικής εταιρείας σε μια σύμβαση αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Η περιφερειακή πρόεδρος αναγνώρισε ότι ο αδελφός της έλαβε πληρωμή 55.580 ευρώ για την εξασφάλιση της παράδοσης μασκών από την Κίνα στη Μαδρίτη, αλλά επέμεινε ότι ήταν νόμιμη. Ο Κασάδο όμως είχε μιλήσει για ποσό ύψους 286.000 ευρώ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν υποβάλει αγωγή στους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς και αυτοί θα αποφανθούν για τη νομιμότητα των εν λόγω συμβάσεων.

Πηγή: euractiv.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter