Ισπανία: Σκέψεις της κυβέρνησης Σoσιαλιστών/Podemos για θέσπιση καθολικού «εγγυημένου εισοδήματος»

Ισπανία: Σκέψεις της κυβέρνησης Σoσιαλιστών/Podemos για θέσπιση καθολικού «εγγυημένου εισοδήματος»

H κυβέρνηση συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων (PSOE/Unidas Podemos) στην Ισπανία επιδιώκει να επιταχύνει τη θέσπιση ενός «εγγυημένου καθολικού εισοδήματος», προκειμένου να μην αφήσει ακάλυπτους όσους έχουν χάσει την εργασία τους, ή χωρίς τα αναγκαία προς το ζην, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ένα συγκεκριμένο ποσόν για το εγγυημένο τούτο εισόδημα, που αρχικά θα προορίζεται για περιορισμένο τμήμα του πληθυσμού, εκείνο με τις μεγαλύτερες ανάγκες, καθώς η Ισπανία –χώρα με τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα μετά την Ισπανία– μέτρησε αριθμό ρεκόρ επιπλέον 300.000 ανέργων μόνον μέσα στον Μάρτιο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais το ποσόν αυτό ενδέχεται να κυμαίνεται γύρω στα 440 ευρώ τον μήνα.

«Υπάρχει διευρυμένη συναίνεση μέσα στην κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με πολλά υπουργεία για να θέσουμε σε λειτουργία το μέτρο τούτο», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Κατανάλωσης Αλβέρτο Γκαρθόν, που προέρχεται από το κόμμα Unidas Podemos του Πάβλο Ιγκλέσιας.

«Πρόκειται να το θεσπίσουμε το ταχύτερο δυνατόν», είχε διαβεβαιώσει μέσω του τηλεοπτικού σταθμού La Sexta, την περασμένη Κυριακή, κι η υπουργός Οικονομικών Νάδια Καλβίνιο, τονίζοντας πως στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «χρήσιμο» εργαλείο για το «προσωρινό» πρόβλημα του κορονοϊού και αυτό «να παραμείνει στη συνέχεια για πάντα, για να αποτελέσει ένα δομικό, μόνιμο στοιχείο».

«Ήταν ήδη μια πρώτιστη ανάγκη πριν από την κρίση, με δέκα εκατ. πολίτες σε κατάσταση κινδύνου φτώχειας και με ποσοστά 30% παιδικής φτώχειας στην Ισπανία. Με την παρούσα κρίση, η κατάσταση του κινδύνου αυτή έχει υπερπολλαπλασιασθεί για πολλούς πολίτες. Οι άνθρωποι στις πιο ευπαθείς συνθήκες, εκείνοι που έχασαν τη δουλειά τους, όσοι δυσκολεύονται να πληρώσουν το νοίκι, ή να αγοράσουν τρόφιμα πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, δεν μπορούν να επιτρέψουν να μην πάρει δραστικά την κατάσταση στα χέρια της η κυβέρνηση», τόνισε από την πλευρά του ο Ιγκλέσιας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κι υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter