Ισπανία: Στη φυλακή και ο γαμπρός του βασιλιά για κατάχρηση!

Ισπανία: Στη φυλακή και ο γαμπρός του βασιλιά για κατάχρηση!

Οι ισπανικές δικαστικές αρχές έδωσαν σήμερα διορία πέντε ημερών στον γαμπρό του βασιλιά, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, προκειμένου να οδηγηθεί στη φυλακή μετά την καταδίκη του σε κάθειρξη πέντε ετών και δέκα μηνών για κατάχρηση.

Ο πρώην αθλητής του χάντμπολ και δύο φορές Ολυμπιονίκης, θα μπορούσε να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να ανασταλεί η έκτιση της ποινής του. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εγκρίνει ένα τέτοιο αίτημα μόνο σε ποινές κατώτερες των 5 ετών φυλάκισης.

Οι δικαστικές περιπέτειες του 50χρονου Ουρντανγκαρίν, που ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, μπορεί έτσι να τελειώσουν πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Ο Ουρντανγκαρίν έφτασε σήμερα το πρωί από την Ελβετία και μετέβη αμέσως στο δικαστήριο της Πάλμα δε Μαγιόρκα, όπου τον ανέμεναν δεκάδες δημοσιογράφοι. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί φώναζε συνθήματα εναντίον του, αποκαλώντας τον “κλέφτη”.

Ο σύζυγος της ινφάντας Κριστίνα, αδελφής του βασιλιά, καταδικάστηκε την Τρίτη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης για φοροδιαφυγή, άσκηση αθέμιτης επιρροής και κατάχρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ από το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Noos του οποίου ήταν πρόεδρος. Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών.

Η έρευνα για την υπόθεση αυτή, που χρονολογείται από το 2004-6, ξεκίνησε το 2010, σε μια περίοδο που η Ισπανία βυθιζόταν στην οικονομική κρίση. Μαζί με άλλα σκάνδαλα που αφορούσαν τον βασιλιά Χουάν Κάρλος –όπως ένα σαφάρι που έκανε το 2012 στην Μποτσουάνα και τη φημολογούμενη σχέση του με μια Γερμανίδα αριστοκράτισσα– η υπόθεση αυτή αμαύρωσε την εικόνα της ισπανικής μοναρχίας. Σε βαθμό μάλιστα που ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε να παραιτηθεί τον Ιούνιο του 2014 υπέρ του γιου του, Φελίπε.

Ο νέος βασιλιάς απέκλεισε την αδελφή του και τον σύζυγό της από επίσημες τελετές και αφαίρεσε από τον Ουρντανγκαρίν τον τίτλο του δούκα. Το ζεύγος έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελβετία, μαζί με τα τέσσερα παιδιά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter