Ισπανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Ισπανία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την κήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Μερικές ώρες αφού το καταλανικό κοινοβούλιο είχε ψηφίσει τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας, η ισπανική κυβέρνηση διέλυσε το κοινοβούλιο, καθαίρεσε την κυβέρνηση και όρισε τη διεξαγωγή περιφερειακών βουλευτικών εκλογών για τις 21 Δεκεμβρίου.

Στο μεταξύ το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας).

Η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

«Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Αναμένεται η συνέντευξη Πουιντζντεμόντ

Ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ, ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε ο Πολ Μπέκερτ, ο βέλγος δικηγόρος ειδικευμένος σε θέματα ασύλου, τις υπηρεσίες του οποίου εξασφάλισε ο αυτονομιστής ηγέτης μόλις κατέφυγε στο Βέλγιο.

Ο Πολ Μπέκερτ δήλωσε σχετικά με το αν εξετάζεται η κατάθεση αίτησης ασύλου: «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Έχουμε στη διάθεσή μας πολύ χρόνο για να αποφασίσουμε. Θα δούμε τι θα κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Μπέκερτ, ο οποίος έχει εργασθεί ως δικηγόρος σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια, δήλωσε ότι είναι πιθανόν να αναλάβει τις υποθέσεις και άλλων μελών της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης.

Ο Πολ Μπέκερτ εξήγησε ότι η εμπειρία του στην αντιμετώπιση αιτημάτων της Μαδρίτης για την έκδοση βάσκων αυτονομιστών της ETA θα του είναι χρήσιμη -αν και οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιστούν δυσκολότερο για τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνηθούν την έκδοση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες άτομα που αντιμετωπίζουν αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «πολιτικές» κατηγορίες.

«Γνωρίζω την ισπανική αντίδραση πολύ καλά. Γνωρίζω την ψυχολογία και τη νοοτροπία τους», δήλωσε ο Μπέκερτ, προσθέτοντας ότι ο Πουτζντεμόν κατέφυγε στις Βρυξέλλες διότι είναι «η πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ένα βήμα από το οποίο μπορεί να απευθυνθεί προς τον κόσμο.

Ο βέλγος δικηγόρος κατηγόρησε τη Μαδρίτη για κατάχρηση των δικαστικών διαδικασιών για πολιτικούς σκοπούς- αναφερόμενος στην άρνηση της ισπανικής κυβέρνησης να επιτρέψει το δημοψήφισμα της Καταλονίας και στην άσκηση δίωξης κατά των μελών της αυτονομιστικής ηγεσίας για στάση και αποσχιστική δράση.

Η Μαδρίτη αντιδρά στο ενδεχόμενο χορήγησης πολιτικού ασύλου από το Βέλγιο στον Πουιντζντεμόντ

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για την βιωσιμότητα μίας αίτησης του καθαιρεθέντος αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας για χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο.

«Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ισπανικών μέσων ενημέρωσης, ο Κάρλες Πουιτζντεμόντ ετοιμάζεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο ή τουλάχιστον να παραμείνει στη χώρα περιμένοντας την κατάθεση αιτήματος έκδοσης από τη Μαδρίτη.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε χθες τη δίωξή του για στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατηγορώντας τον για την πρόκληση, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, της θεσμικής κρίσης που οδήγησε στην ανακήρυξης «Καταλανικής Δημοκρατίας» την περασμένη Παρασκευή.

Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από την αρμόδια δικαστή.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις, ο κ. Πουιτζντεμόντ δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση οι ισπανικές αρχές δεν μπορούν να δουν επί ποίας βάσης θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο.

«Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στην Ευρώπη, όλοι έχουμε δημοκρατικά συστήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ραφαέλ Καταλά. «Δεν έχει επιχείρημα».

Ισπανός δικηγόρος ειδικός σε διεθνείς δικαστικές διαδικασίες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι είναι πιθανόν ο Κάρλες Πουτζντεμόν να επιδιώξει να «διεθνοποιήσει» την υπόθεσή του και να εξασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη μίας άλλης χώρας θα επιληφθεί της υπόθεσής του, εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Ο δικηγόρος του στην Καταλονία δεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Κατήγγειλε όμως μία δίωξη κατά του πελάτη του «με όλο και περισσότερο πολιτικό παρά δικαιικό χαρακτήρα», θεωρώντας ότι η κατηγορία της στάσης δεν μπορεί να θεμελιωθεί, ελλείψει βίας.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter