Ισπανία: Χάνουν τα παράσημά τους οι αστυνομικοί της δικτατορίας του Φράνκο

Ισπανία: Χάνουν τα παράσημά τους οι αστυνομικοί της δικτατορίας του Φράνκο

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει τα παράσημα που είχαν δοθεί σε αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται σε κάθε είδους κρατική καταστολη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο (1939-1975).

«Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ζήτησε από τις γενικές διευθύνσεις της Εθνικής Αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής να ξεκινήσουν τη διαδικασία» ώστε να αφαιρεθούν τα παράσημα από τα μέλη “του μηχανισμού καταστολής της φρανκικής δικτατορίας”, ανέφερε το Υπουργείο σε μια ανακοίνωσή του.

Το μέτρο αποφασίστηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου “Δημοκρατικής Μνήμης” που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο από το κοινοβούλιο με στόχο την αποκατάσταση των θυμάτων της δικτατορίας. Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται από τον νόμο αυτό είναι η εκταφή, από τους ομαδικούς τάφους, των θυμάτων και η μεταφορά, σε απλά νεκροταφεία, των στελεχών του δικτατορικού καθεστώτος που ενταφιάστηκαν σε περίβλεπτα μνημεία, ιδιοκτησίας του κράτους.

Ο νόμος προβλέπει επίσης να αφαιρεθούν μετάλλια και παράσημα από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται σε “πράξεις ασύμβατες με τις δημοκρατικές αξίες και τις αρχές της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Το παράσημο συνοδευόταν από υψηλότερη σύνταξη για τους αστυνομικούς που τιμήθηκαν από τη δικτατορία.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter