Ισπανόφωνα ΜΜΕ για δίωξη Βαξεβάνη: Η Ελλάδα στέλνει στο εδώλιο τον δημοσιογράφο που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis

Ισπανόφωνα ΜΜΕ για δίωξη Βαξεβάνη: Η Ελλάδα στέλνει στο εδώλιο τον δημοσιογράφο που ερεύνησε το σκάνδαλο Novartis

Τα στρατοδικεία που στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατά του Κώστα Βαξεβάνη, έφτασαν και στον ισπανόφωνο Τύπο. Συγκεκριμένα, η ισπανική ιστοσελίδα, «Diario 16» δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για τη δίωξη του Κ. Βαξεβάνη στην Ελλάδα, παραθέτοντας φωτογραφία του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento από τη βράβευσή του με το διεθνές βραβείο δημοσιογραφίας «Julio Anguita Parrado».

Το άρθρο της δημοσιογράφου Beatriz Talegón, πρώην γ.γ. της Διεθνούς Ένωσης Σοσιαλιστικής Νεολαίας, έχει τον εύλογο τίτλο:

«Κώστας Βαξεβάνης: Η Ελλάδα στέλνει στο εδώλιο τον δημοσιογράφο που ερεύνησε το σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis»

Στο άρθρο παρουσιάζεται όλη η δημοσιογραφική πορεία του Κώστα Βαξεβάνη, από πολεμικός ανταποκριτής στη Βοσνία, τον Περσικό Κόλπο, την Παλαιστίνη, το Κουρδιστάν, την Αλβανία και το Κόσσοβο φθάνοντας και στη σύλληψή του, το 2021 μετά τη δημοσίευση της Λίστας Λαγκάρντ αλλά και τις μεγάλες αποκαλύψεις με τα 1991 ονόματα Ελλήνων που περιλάμβανε.

Σημειώνει μάλιστα πως κατηγορήθηκε, τότε, για δημοσίευση «ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων».

Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος αμέσως, και εκείνη την ώρα, μόλις αποφυλακίστηκε, δήλωσε ότι «ο εισαγγελέας προσπαθεί να προστατεύσει τους υπεκφεύγοντες. Εγώ κάνω μόνο το καθήκον μου. Αντί να συλλάβουν τους υπεκφεύγοντες και τον υπουργό που έχει τη λίστα στα χέρια του, προσπαθούν να συλλάβουν την ελευθερία του Τύπου».

Προσθέτει μάλιστα πως εκείνη τη στιγμή οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα συλλαμβάνει τον αγγελιοφόρο» για να προσθέσει την αθώωση του Κώστα Βαξεβάνη.

Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά της συμβολής του Κώστα Βαξεβάνη στην αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis για να σημειώσει:

«Ο Κώστας κατηγορείται ξανά για τη δουλειά του ως δημοσιογράφος. Σε αυτή την περίπτωση έχει κληθεί να παρουσιαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο (σ.σ. Άρειο Πάγο) σε μια δίκη που αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες με βάση τη δικογραφία που τον κατηγορεί ότι υπέδειξε χωρίς αποδείξεις δέκα πολιτικούς (συμπεριλαμβανομένων του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γιάννη Στουρνάρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου, μεταξύ άλλων) για δωροδοκίες από τον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό Novartis».

Ο Έλληνας δημοσιογράφος: Κατηγορούμενος

«Από τη Δικαιοσύνη, είπαν στον δημοσιογράφο ότι μπορεί να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους πολιτικούς που είχε υποδείξει στα δημοσιευμένα ερευνητικά κομμάτια του.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο ίδιος ο δημοσιογράφος στα κοινωνικά του δίκτυα: “Ο Μητσοτάκης συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας και χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη ως όπλο απέναντι στους αντιπάλους».

Προς το παρόν, η διαδικασία εναντίον του δημοσιογράφου βρίσκεται σε φάση διερεύνησης. Διάφορες δημοσιογραφικές οργανώσεις έχουν επιδείξει υποστήριξη στον Κώστα, υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη η καταγγελία να γίνει διεθνής και να επιζητηθεί υποστήριξη για να στηριχθεί το δημοσιογραφικό έργο και η ελευθερία της έκφρασης και τύπου.

Στο Diaria16 επικοινωνήσαμε με τον Κώστα ο οποίος μας εξήγησε την κατάσταση πολύ υψηλού κινδύνου στην οποία βρίσκεται το δικαίωμα για την ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα», αναφέρει το άρθρο αναδημοσιεύοντας παράλληλα την ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter