Ισραήλ: Ανοικτά ομοφυλόφιλος ο νέος αρχηγός του αριστερού κόμματος «Meretz»

Ισραήλ: Ανοικτά ομοφυλόφιλος ο νέος αρχηγός του αριστερού κόμματος «Meretz»

Το κόμμα Μερέτζ της ισραηλινής αριστεράς εξέλεξε χθες το βράδυ επικεφαλής του τον Νιτζάν Χόροβιτς, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος που αναλαμβάνει την ηγεσία ενός εθνικού πολιτικού οργανισμού στο Ισραήλ.

Ο Χόροβιτς, ένας 54χρονος δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής, κέρδισε την Ταμάρ Ζάντμπεργκ, πρόεδρο του Μερέτζ εδώ και λίγο περισσότερο από έναν χρόνο, σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην κεντρική επιτροπή.

Το Ισραήλ αναγνωρίζεται ως μια χώρα προηγμένη όσον αφορά τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ, μέχρι και σε θεσμούς όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διόρισε στις 5 Ιουνίου επικεφαλής του υπουργείου Δικαιοσύνης τον πρώτο ανοικτά γκέι υπουργό στην ιστορία της χώρας, τον Αμίρ Οχάνα. Ο διορισμός αυτός θεωρείται πως έγινε επειδή ο Οχάνα είναι πολιτικά πιστός στον Νετανιάχου και έχει ταχθεί υπέρ ενός νομοσχεδίου που απαλλάσσσει από τις ποινικές διώξεις τον πρωθυπουργό, ο οποίος απειλείται με κατηγορίες για διαφθορά.

Ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος βουλευτής του ισραηλινού κοινοβουλίου, ο Ούζι Ίβεν, είχε εκλεγεί το 2002. Πέντε βουλευτές (από τους 120) του κοινοβουλίου που εξελέγη τον Απρίλιο είναι ομοφυλόφιλοι.

Η εκλογή του Χόροβιτς πραγματοποιήθηκε λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις νέες βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Σεπτεμβρίου. Ο Νετανιάχου, ευρισκόμενος σε αδυναμία να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές του Απριλίου, προτίμησε να προκαλέσει νέες εκλογές.

Το κόμμα Μερέτζ (το όνομά του είναι ένα ακρωνύμιο που μπορεί να μεταφρασθεί ως Ενέργεια) παίζει σε κάθε εκλογή την κοινοβουλευτική επιβίωσή του. Στην Κνεσέτ που εξελέγη τον Απρίλιο, έχει τον μικρότερο δυνατό αριθμό εδρών — τέσσερις.

Η ανάληψη της ηγεσίας από τον Χόροβιτς αναμένεται να θέσει τα ζητήματα μιας προσέγγισης με το Εργατικό Κόμμα ή με το ψηφοδέλτιο του πρώην πρωθυπουργού Εχούντ Μπαράκ, καθώς και της τοποθέτησης του Μερέτζ σε σχέση με τα αραβικά κόμματα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργασθούμε με τα άλλα κόμματα της αριστεράς ενόψει των εκλογών», δήλωσε ο Χόροβιτς στην ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη του την περασμένη νύκτα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter