Ισραήλ: Άνοιξαν οι κάλπες για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση – Σε αδιέξοδο και πάλι η χώρα

Ισραήλ: Άνοιξαν οι κάλπες για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση – Σε αδιέξοδο και πάλι η χώρα

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες στο Ισραήλ για τις τρίτες βουλευτικές εκλογές σε λιγότερο από έναν χρόνο, με την εκλογική αυτή αναμέτρηση να είναι κρίσιμη για την επιβίωση του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στα περισσότερα από 10.000 εκλογικά κέντρα, τα οποία άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στο Ισραήλ την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται να είναι το ίδιο με εκείνο των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους: αδιέξοδο.

Παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν μικρό προβάδισμα στον υπόδικο για απάτη και δωροδοκία Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το κόμμα του, Λικούντ, δύσκολα θα κερδίσει πάνω από 35 έδρες. Αν συνυπολογίσει κανείς τις έδρες που αναμένεται να πάρουν τα υπόλοιπα τρία κόμματα ενός ενδεχόμενου ακροδεξιού συνασπισμού υπό τον 70χρονο «Μπίμπι» (Σας, Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, Γιαμίνα), και πάλι υπολείπονται τρεις έδρες για την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (61 έδρες).

Ζητούνται… τρεις έδρες

Ούτε όμως το κυρίαρχο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντρώο Μπλε – Λευκό υπό τον Μπένι Γκαντς, πρώην επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, φαίνεται ικανό να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Τη στιγμή που οι έδρες που του αποδίδονται δημοσκοπικά περιορίζονται στις 34, καθοριστικής σημασίας κρίνεται η άρνηση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος όχι μόνο να συμφωνήσει σε ενδεχόμενο συνασπισμό αλλά ακόμη και να δεχτεί την όποια στήριξη από την Ενιαία Λίστα, έναν συνασπισμό κομμάτων που εκπροσωπεί κατά βάση τους Αραβες πολίτες του Ισραήλ.

Η Ενιαία Λίστα ευελπιστεί να επαναλάβει την επιτυχία των εκλογών του Σεπτεμβρίου (13 έδρες) – ακόμη και να τη διευρύνει, επωφελούμενη από τη δυσαρέσκεια στο εκλογικό σώμα εξαιτίας του ακραία μεροληπτικού σχεδίου Τραμπ για το μεσανατολικό.

Στο σχέδιο που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος τον περασμένο Ιανουάριο επένδυσε προεκλογικά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν πως λανθασμένα υπολόγιζε ότι χάρη σε αυτό θα ενίσχυε τα ποσοστά του στην κάλπη. «Υπερεκτίμησε κατά πολύ τον πιθανό αντίκτυπο του σχεδίου Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του» δήλωσε στο Al Jazeera ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Ορλι Νόι.

Δεξιά και… δεξιότερα

Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ του, ο «Μπίμπι» έκλεισε το μάτι στους ακραίους εθνικιστές ψηφοφόρους ανακοινώνοντας την περασμένη Τρίτη 3.500 νέους παράνομους οικισμούς στη Δυτική Οχθη. Την ίδια ακροδεξιά τακτική ακολούθησε ωστόσο και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δίχως αποτέλεσμα.

Προς τα δεξιά στράφηκε και ο 60χρονος Γκαντς, ο οποίος αρχικά αποδέχτηκε μέχρι τελείας το σχέδιο Τραμπ, ενώ ακολουθώντας τις επιταγές της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του ξέγραψε τη συνεργασία με την Ενιαία Λίστα. «Υιοθετώντας τις ρατσιστικές θέσεις του Νετανιάχου, ο Γκαντς χάνει μια πολυπόθητη ευκαιρία να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό» γράφει στην έγκυρη εφημερίδα «Jerusalem Post» ο πρώην αρχισυντάκτης της Ζεφ Μπάρακ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter