Ισραήλ: Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη

Ισραήλ: Αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των εποικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο του 2017, ο οποίος έδινε τη δυνατότητα για δημιουργία οικισμών από Ισραηλινούς εντός παλαιστινιακών εδαφών.

Ο εν λόγω νόμος προέτρεπε τους Ισραηλινούς στο να έχουν στην κυριότητά τους εδάφη στη Δυτική Όχθη τα οποία ήταν παλαιστινιακά, δίχως μάλιστα να υπάρχει ανάγκη για απόκτηση τίτλων ιδιοκτησίας. 

Πρόκειται για μία διάταξη – τρόμο για τους Παλαιστίνιους, καθώς, εκτός των άλλων, δεν είχαν τη δυνατότητα διεκδίκησης των εδαφών αυτών, πλην επίτευξης εκεχειρίας μέσω διπλωματίας για την κυριότητα των εδαφών.

Η κρίση του νόμου ως αντισυνταγματικού, δύο χρόνια και τρεις μήνες από την εισαγωγή του, ήρθε έπειτα από μία μακρά περίοδο δικαστικών μαχών από την πλευρά των προσφύγων που προσέφυγαν στα δικαστήρια ώστε να προσβάλλουν την εγκυρότητά του.

Δίχως ουσιαστικά να εφαρμοστεί στην πράξη από τον Φεβρουάριο του 2017, ο νόμος αποτελεί παρελθόν διότι το Δικαστήριο απεφάνθη πως «η διάταξη επεδίωξε τη νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών εις βάρος τμημάτων του πληθυσμού».

Εναντίον του Συνταγματικού Δικαστηρίου στράφηκε η κυβέρνηση Νετανιάχου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να χαρακτηρίζει την απόφαση ως «χτύπημα». Η εν λόγω απόφαση ουσιαστικά βάζει -προς το παρόν- φρένο στις επιδιώξεις του Νετανιάχου για προσάρτηση εδαφών στα οποία έχουν χτιστεί οικισμοί Ισραηλινών…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter