Ισραήλ: Εισαγγελέας μπλοκάρει ακροδεξιό υποψήφιο: Υποκινεί ρατσισμό εναντίον των Αράβων

Ισραήλ: Εισαγγελέας μπλοκάρει ακροδεξιό υποψήφιο: Υποκινεί ρατσισμό εναντίον των Αράβων

Ο Ισραηλινός γενικός εισαγγελέας ζήτησε να αποκλειστεί από τις βουλευτικές εκλογές ένας ακροδεξιός υποψήφιος επειδή «υποκινεί στον ρατσισμό» εναντίον των Αράβων, όπως επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Η εκλογική επιτροπή του Ισραήλ ξεκινά από σήμερα και έως την Κυριακή να εξετάζει τις προσφυγές εναντίον των υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου. Το γεγονός αυτό δεν συνδέεται με την απόφαση του γενικού εισαγγελέα. Οι αποφάσεις της εκλογικής επιτροπής μπορούν να ανατραπούν από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο εν λόγω υποψήφιος, ο Μάικλ Μπεν- Αρί του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς, είναι ένας από τους μεγάλους ωφελημένους της συμμαχίας που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο, έπειτα από προτροπή του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεταξύ του κόμματός του και του Εβραϊκή Εστία προκειμένου να μπορέσουν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσοστό στις εκλογές και να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από μόνα τους τα δύο αυτά κόμματα δεν θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν το 3,5% που είναι απαραίτητο για να εισέλθουν στο κοινοβούλιο. Συμμαχώντας μπορεί να κερδίσουν έως και πέντε έδρες σε σύνολο 120.

Ο Νετανιάχου εκτιμά ότι η συμμαχία μεταξύ τους είναι ένας τρόπος να βελτιώσει τις πιθανότητές του να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση υπό το Λικούντ μετά τις πρόωρες εκλογές της 9ης Απριλίου και να κερδίσει μια πέμπτη θητεία στην πρωθυπουργία.

Όμως αυτή η συμμαχία έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, αλλά και από ραβίνους και ισχυρές εβραϊκές οργανώσεις, καθώς φοβούνται ότι με αυτό τον τρόπο ο Νετανιάχου ανοίγει τις πόρτες του κοινοβουλίου σε ένα κόμμα που θεωρείται ρατσιστικό.

Ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ εκτίμησε σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε αργά χθες Τρίτη το βράδυ ότι η υποψηφιότητα του Μπεν- Αρί θα πρέπει να ακυρωθεί. Ο Μπεν- Αρί έχει χαρακτηρίσει τους Ισραηλινούς Άραβες «προδότες και δολοφόνους», γεγονός που αποτελεί «υποκίνηση στον ρατσισμό», σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα.

«Ο Μπεν- Αρί υποκινεί στο μίσος εναντίον του αραβικού πληθυσμού με βάση εθνικά και εθνικιστικά» κριτήρια, επεσήμανε. Ο Μπεν- Αρί «ζητεί την βίαιη ακύρωση των δικαιωμάτων του αραβικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Ο Μπεν- Αρί βρίσκεται στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει αρκετές πιθανότητες να εκλεγεί.

Αντίπαλοι του Νετανιάχου έχουν απευθυνθεί στην εκλογική επιτροπή εναντίον των υποψηφίων του Εβραϊκή Ισχύς.

Οι επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Ισχύς έχουν αυτοχαρακτηριστεί διάδοχοι του Καχάνε, ενός γεννημένου στις ΗΠΑ ραβίνου που διετέλεσε βουλευτής για μία θητεία στο Ισραήλ τη δεκαετία του 1980 προτού το κόμμα του Καχ απαγορευθεί στη χώρα ως ρατσιστικό. Ο Καχάνε δολοφονήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1990 από έναν γεννημένο στην Αίγυπτο Αμερικανό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter