Ισραήλ: Σχηματισμός κυβέρνησης με τη μέθοδο… του εκβιασμού

Ισραήλ: Σχηματισμός κυβέρνησης με τη μέθοδο… του εκβιασμού

Αποφασισμένο να σχηματίσει κυβέρνηση πάση θυσία, το κόμμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου, «Λικούντ», φέρεται να εκβιάζει βουλεύτρια του κεντρώου «Μπλε και Λευκό» για να προσχωρήσει στο κυβερνητικό συνασπισμό.

Δύο εδρών υπολείπεται ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό το «Λικούντ» του υπόδικου για διαφθορά Μπενιαμίν Νετανιάχου, για να καταφέρει αυτό που μάταια προσπάθησε μετά τις δύο τελευταίες αναμετρήσεις της περασμένης χρονιάς: να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο «Μπίμπι», μετά τις εκλογές της Καθαράς Δευτέρας, ενίσχυσε τις έδρες του σε 36, τη στιγμή που τα exit polls τού έδιναν στην καλύτερη 35. Συνυπολογίζοντας τις έδρες των υπόλοιπων τριών ακραίων εθνικιστικών κομμάτων (Σας, Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά, Γιαμίνα) τα οποία αναμένεται να στηρίξουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο αριθμός αγγίζει τις 59, τη στιγμή που ο πολυπόθητος ελάχιστος αριθμός εδρών είναι 61.

Με το βλέμμα στις έδρες, το «Λικούντ», σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, έχει ήδη αρχίσει να πιέζει βουλευτές του κεντρώου κόμματος «Μπλε και Λευκό» του βασικού αντιπάλου του Νετανιάχου, Μπένι Γκαντς, με σκοπό να αποσκιρτήσουν και να ενταχθούν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, αυτήν της βουλεύτριας Ομέρ Γιανκέλεβιτς, η μέθοδος που φαίνεται να χρησιμοποιείται είναι αυτή του εκβιασμού. Σε ηχογραφημένο υλικό που δόθηκε στη δημοσιότητα την εβδομάδα που προηγήθηκε των εκλογών, ένας πρώην σύμβουλος του «Μπλε και Λευκό» ακούγεται να αναφέρει, όπως ισχυρίζεται, τα λόγια της Γιανκέλεβιτς ότι ο Μπένι Γκαντς είναι «έναςανόητος αποτυχημένος που δεν κάνει για πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, το «Λικούντ» έχει στη διάθεσή του και άλλες ηχογραφήσεις που εμπλέκουν τη Γιανκέλεβιτς, οι οποίες φέρεται να περιλαμβάνουν ευαίσθητες λεπτομέρειες που αφορούν την προσωπική της ζωή. Αυτές χρησιμοποιούν τα στελέχη του «Λικούντ» ως διαπραγματευτικό χαρτί για να την πείσουν να αλλάξει κόμμα.

Τόσο το «Λικούντ» όσο και η 41χρονη πολιτικός έσπευσαν να διαψεύσουν την είδηση. Το – εγγύς – μέλλον θα δείξει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter