Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων – τουλάχιστον δύο τραυματίες

Ισραηλινά ελικόπτερα βομβάρδισαν θέσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων – τουλάχιστον δύο τραυματίες

Αλλεπάλληλες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην επαρχία Κουνέιτρα, στη νοτιοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, χθες βράδυ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργότερα, το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο, ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους στη νότια Συρία σε αντίποινα για βολές όλμων προς την ισραηλινή επικράτεια νωρίτερα από την περιοχή του υψιπέδου του Γκολάν, μεγάλο μέρος του οποίου κατέλαβαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967 και συνεχίζουν να κατέχουν.

«Επιθετικά ελικόπτερα (…) έπληξαν στόχους στη νότια Συρία που ανήκαν στις συριακές ένοπλες δυνάμεις», ανάμεσά τους «θέσεις παρατήρησης» και «συστήματα συλλογής πληροφοριών» σε στρατιωτικές βάσεις, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του ισραηλινού στρατού σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια πηγή, τα πλήγματα έγιναν περί τις 23:00 χθες (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ισραηλινοί «πύραυλοι» έπληξαν τρεις στόχους με αποτέλεσμα δύο στελέχη των συριακών ένοπλων δυνάμεων να υποστούν «ελαφρείς τραυματισμούς» και να προκληθεί δασική πυρκαγιά.

Από τα πυρά των ολμοβόλων νωρίτερα δεν αναφέρθηκαν απώλειες στο ισραηλινό έδαφος. Υπέστησαν ζημιές ένα κτίριο και ένα αυτοκίνητο.

Η ένταση στα σύνορα Συρίας-Ισραήλ ανεβαίνει από τη Δευτέρα, όταν πέντε φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πυραυλικά πλήγματα στα όρια της Δαμασκού. Ανάμεσα τους ήταν ένα μέλος της Χεζμπολάχ, της σιιτικής παράταξης του Λιβάνου, ο ένοπλος βραχίονας της οποίας πολεμά στη Συρία στο πλευρό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Μετά τον θάνατο δύο μελών της Χεζμπολάχ στη Δαμασκό τον περασμένο Αύγουστο, ο Σαγέντ Χάσαν Νασράλα, ο ηγέτης της παράταξης, είχε διαμηνύσει πως η οργάνωση θα προχώραγε σε αντίποινα αν το Ισραήλ σκότωνε κι άλλα στελέχη της.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη ότι ενισχύει τις δυνάμεις του στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και τη Συρία.

Το Ισραήλ έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα το 2011, εναντίον θέσεων ή αυτοκινητοπομπών της Χεζμπολάχ, δυνάμεων προσκείμενων στο Ιράν, καθώς και των συριακών ένοπλων δυνάμεων. Η ισραηλινή κυβέρνηση σπανίως επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεών της στη Συρία, διαμηνύει πάντως συχνά ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν και συμμάχους του να μετατρέψουν τη συριακή επικράτεια σε προγεφύρωμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter